Terug naar overzicht Terug

Historie FC Emmen – Roda JC


Vrijdag spelen we pas voor de achtste keer in de historie tegen Roda JC. Het wordt ons vierde thuisduel tegen de ploeg uit Kerkrade, van de vorige drie wonnen we er één en verloren we er twee. In de vier uitwedstrijden wonnen we twee keer, verloren we één keer en speelden we één keer gelijk.

Roda en Emmen ontliepen elkaar meestal. Sinds 1974 speelde Roda enkel in de Eredivisie, tot de Koempels in 2014 degradeerden. In hun eerste seizoen promoveerden ze meteen weer en bleven ze tot de zomer van 2018 in de Eredivisie. Op dat moment promoveerden wij, waardoor we de geel-zwarten opnieuw onliepen.

Eerste keer
Even terug naar de eerste ontmoeting, terug naar de jaren ’90. Daar bewaren we geen goede herinneringen aan, want in de tweede ronde van het bekertoernooi verloren we op 14 december 1990 in Kerkrade met 4-0. De eerste keer in de competitie was wel in eigen huis, namelijk op 7 november 2014. Bij rust stond het 0-2 voor de bezoekers door doelpunten van Anco Jansen en Johan Plat, maar na rust keerde de wedstrijd om toen Guy Ramos met rood van het veld moest. Emmen drukte aan, maar het was toch opnieuw Roda JC dat scoorde (via Frank Demouge). In de slotfase maakten Leandro Resida en Niek Vossebelt het toch nog spannend, maar het bleef bij 2-3.

Aan het eind van dat seizoen troffen we Roda JC opnieuw, namelijk in de play-offs. In Emmen verloren we met 0-1, daarna werd het in Kerkrade 2-2 en dat was dus helaas niet genoeg om de finale te bereiken. Daarin promoveerde Roda ten koste van NAC Breda.

Laatste keer
De laatste keer dat we thuis tegen Roda JC speelden was in ons kampioensseizoen, op 22 april 2022. Jari Vlak veroverde de bal op het middenveld en vond voorin Jasin Assehnoun, die al vroeg in de wedstrijd de 1-0 binnenschoot. Nog voor rust kwam Roda met tien man te staan na rood voor Richard Jensen, waardoor het na rust eenrichtingsverkeer was. Toch was het alleen Metehan Güçlü (tegenwoordig speler van Roda JC), die uit een voorzet van Lucas Bernadou wist te scoren: 2-0.

Voor beide clubs
In totaal hebben veertien spelers voor beide clubs gespeeld. In onze huidige selectie geldt dat voor Jorrit Smeets (die de jeugdopleiding van Roda doorliep) en Jan Hoekstra (die in 2020/2021 bij Roda onder de lat stond). Bij de Koempels komen we oude bekenden Bas Sibum, Teun Bijleveld, Niek Vossebelt en Metehan Güçlü tegen.

Klik hier voor de voorbeschouwing met Fred Grim!