Terug naar overzicht Terug

Živković schiet Emmen langs Fortuna


Op bezoek bij Fortuna Sittard hebben we zaterdagavond met 0-1 gewonnen. Richairo Živković besliste het duel met zijn eerste competitietreffer voor onze club en zo werd het harde werken van de spelers beloond met drie punten.

In de eerste helft waren de meeste mogelijkheden voor de Drentse ploeg. Dat begon al in de openingsfase, toen Richairo Živković op aangeven van Rui Mendes zijn schot nog net geblokt zag worden. Even later waagde Mark Diemers (die van 2018 tot 2020 nog voor Fortuna speelde) een poging van afstand, maar zijn inzet ging naast.

Halverwege het eerste bedrijf moest Fortuna-doelman Ivor Pandur tweemaal optreden. Eerst vond Mohamed Bouchouari de handen van de doelman, daarna deed Diemers uit een vrije trap hetzelfde.

Na een rommelige situatie voor het doel van Mickey van der Hart, waarbij Úmaro Embaló en oud-Emmenaar Paul Gladon gevaarlijk waren maar Van der Hart met de voet redde, leek Živković de openingstreffer te kunnen maken. Hij ging op weg naar het Limburgse doel, maar die weg werd nog net op tijd versperd door Mats Seuntjens – al dan niet reglementair.

Op slag van rust kreeg de ploeg van Dick Lukkien dé kans om met een voorsprong aan de thee te gaan. Via Mendes en Diemers kreeg Živković de bal, maar zijn inzet van dichtbij ging over het doel.

Twee goals, waarvan één geldig
Ook na rust gingen de Emmenaren op zoek naar de treffer. Živković kon bijna profiteren van een fout achterin bij Fortuna, maar zijn schot ging voorlangs. Na het uitvallen van Ole Romeny, die vervangen werd door Jasin Assehnoun, viel de voor Živković bevrijdende competitietreffer dan alsnog. Na een goede pass van Keziah Veendorp kwam de spits oog in oog met Pandur en hij schoot de bal via de doelman tegen de touwen: 0-1.

Fortuna wilde wat terugdoen en kreeg ook twee goede mogelijkheden. Maar bij de eerste was Jeroen Veldmate een te groot obstakel, terwijl bij de tweede Miguel Araujo met een geweldig sliding een inzet van dichtbij blokkeerde.

Daarna was het weer de beurt aan FC Emmen. Waar Mendes eerst nog op Pandur stuitte, was Bouchouari daarna wel trefzeker uit de rebound na een inzet van Živković. Helaas bleek echter dat de aanvallende rechtsback buitenspel stond en dus keurde de VAR de 0-2 af.

In de laatste tien minuten kreeg Živković ook nog de kans op zijn tweede competitietreffer voor onze club. Op aangeven van Diemers kreeg hij van dichtbij een schietkans, maar de inzet ging over. Hij werd vervolgens vervangen door Metehan Güçlü, die na een lange blessure zijn rentree maakte én zijn debuut in de Eredivisie. Hij kreeg ook al snel een mogelijkheid toen hij opdook achter de Limburgse defensie, maar hij kwam helaas niet tot een schot.

Vlak voor tijd was Fortuna nog wel dichtbij de gelijkmaker. Een vroege, lage voorzet van Ivo Pinto ging maar net aan iedereen voorbij, even later miste Cole Bassett van dichtbij de bal. In de extra tijd moest Van der Hart nog redding brengen op een inzet van Tijjani Noslin. Dat deed de keeper goed en dus gingen de drie punten mee naar Emmen!

Door de overwinning klimmen we naar plaats zestien. Volgende week zaterdag spelen we in een uitverkocht stadion De Oude Meerdijk tegen koploper Ajax de laatste officiële wedstrijd van 2022.

Fortuna Sittard – FC Emmen: 0-1
58. Živković 0-1

Statistieken:
Schoten: 13-15
Schoten op doel: 1-6
Balbezit: 55-45
Corners: 8-3

Fortuna Sittard: Pandur; Pinto, Navarro (75. Ferati), Guth, Cox (75. Vita); Özyakup, Seuntjens (62. Bassett), Erdogan; Embaló (62. Noslin), Gladon, Córdoba (83. Tasci).

FC Emmen: Van der Hart; Bouchouari, Araujo, Veldmate, Burnet (90+3. Dirksen); Veendorp, Bernadou (90+3. Vlak); Mendes (82. Pacheco), Diemers, Romeny (57. Assehnoun); Živković (82. Güçlü).