Zege geflatteerd, drie punten uiterst welkom

Trainer Harry Sinkgraven van FC Emmen kon en wilde er na afloop niet om heen. ,,Ik ben blij met de punten maar we hebben wel slecht gespeeld. Er moet nog een heleboel gebeuren.” Maar zoals bekend worden er geen punten voor mooi voetbal gegeven en tellen gelukkig nog steeds het aantal gescoorde goals. En daarin toonde FC Emmen zich op de koude en natte avond superieur aan FC Eindhoven. Wat veldspel betreft ging zeker in de eerste helft de schoonheidsprijs aan de Brabanders die vlot combinerend de thuisclub voortdurend de baas waren. Bij FC Emmen lukte aanvankelijk weinig of niets. De zwarte tenue’s van de gasten bleken een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vooral de Emmer middenvelders te hebben want de ballen werden voortdurend zo snel mogelijk in de voeten van een Eindhovenaar gespeeld. Dat leidde na twaalf minuten al tot een 0-1 achterstand toen spits Tim Nelemans een voorzet vanaf links inkopte: 0-1. Dat deed weer herinneringen aan het begin van de competitie opwekken maar FC Emmen heeft inmiddels wel afgeleerd door een tegengoal onmiddellijk de kluts kwijt te raken. Wel moest Michel Poldervaart een keertje als hulpje van doelman Harm Zeinstra optreden door op de doellijn redding te brengen maar op de helft van de eerste helft trok FC Emmen de stand weer in evenwicht. Poldervaart zette aan de rechterkant goed door en zijn voorzet werd door Roy Stroeve in de 1-1 omgezet. FC Eindhoven bleef wel het beste van het spel houden maar behalve op een inzet van verdediger Ruud van der Rijt, waarop Zeinstra een goed antwoord had, bleven de echte doelkansen uit. Bij FC Emmen viel kort voor rust Arjen Bergsma geblesseerd uit en werd vervangen door Timothy Cathalina.
Sinkgraven liet na de rust de teleurstellende Pedro Beda in de kleedkamer achter en verving hem door Xander Houtkoop. Dat gaf in elk geval meer dreiging hoewel FC Eindhoven wel weer de beste start had. Linkerspits Leon Kantelberg noopte zeven minuten na de pauze Zeinstra nog tot een redding maar goed beschouwd was dat de laatste echte doelkans voor de gasten. Wel een aantal hoekschoppen op rij maar die leverden niets op. In de laatste twintig minuten kreeg het zeer matige duel een onverwachte wending. Die werd ingeluid met een van de beruchte vrije trappen van Hans Denissen in de 71e minuut die door Roy Stroeve werd verlengd: 2-1. Twee minuten later kwam Denissen in een voor hem ideale positie maar doelman Maros Ferenc kreeg er toen nog een knuist tegen aan.

Hans Denissen wordt geknuffeld wegens zijn aandeel in de 2-1 (Foto: Boudewijn Benting)

Een kopstoot van Milos Malenovic die geen doel zou treffen (Foto: Gerrit Rijkens)

Xander Houtkoop scoort hier de 3-1 (Foto: Gerrit Rijkens)

FC Emmen leek nog een zenuwslopende slotfase tegemoet te gaan maar vervolgens liet het zien het countervoetbal uitstekend te beheersen. Twee minuten voor het einde stuurde Hans Denissen met een pass op maat Xander Houtkoop de ruimte in. De linkerspits die nog weleens een kansje laat liggen maakte het deze keer uitstekend af: 3-1. Een minuut later kreeg FC Eindhoven een nieuwe dreun te verwerken toen Roy Stroeve spits Milos Malenovic aanspeelde die vervolgens de 4-1 op zijn naam schreef. De arme Eindhovenaren waren volledig van slag en kregen bijna nog een vijfde goal om de oren. Scheidsrechter Sanders had een door de Brabantse doelman opgepakte terugspeelbal gezien en gaf halverwege het strafschopgebied een vrije trap. Eerst kreeg verdediger Jelle De Bock een tweede en dus rode kaart wegens protesteren, en dat bij een 4-1 achterstand in de extra speeltijd, maar de kans op een vijfde treffer werd echter niet verzilverd. Daarmee kon FC Emmen vanzelfsprekend wel leven.
FC Emmen-FC Eindhoven 4-1. 12. Nelemans 0-1, 22. Stroeve 1-1, 71. Stroeve 2-1, 88. Houtkoop 3-1, 89. Malenovic 4-1. Scheidsrechter: Sanders. Rode kaart: 90. De Bock (FC Eindhoven, 2x geel). Gele kaart: Cathalina, German, De Vries (FC Emmen), Van Son (FC Eindhoven). Toeschouwers: 2098.
FC Emmen: Zeinstra; Bergsma (41. Cathalina), Görtz, Paridaans, De Vries, Ripson, Stroeve, Poldervaart (69. German), Denissen, Malenovic, Beda (46. Houtkoop).
FC Eindhoven: Ferens; Amieux, Van der Rijt, De Bock, Tahapary, Achente, Van Brakel, Van Son (69. Nkoyi), Kantelberg, Nelemans, Vlug (79. Bloemendaal).

Roy Stroeve lijkt met Milos Malenovic te duelleren (Foto: Boudewijn Benting)

Iedereen deelt mee in de feestvreugde (Foto: Gerrit Rijkens)