Terug naar overzicht Terug

Wim Beekman: 'We gaan een nieuwe fase in'


Na het onverwachte nieuws dat trainer Joop Gall de club moet verlaten aankomende zomer, en de oefenmeester zelf al zijn reactie had gegeven doet directeur Wim Beekman dat ook vandaag in Dagblad van het Noorden.


De reden om het contract met de trainer niet te verlengen ligt volgens Beekman aan de langetermijnvisie. “Het heeft te maken met langetermijnvisie en het feit dat wij de technische kennis in de organisatie van FC Emmen willen borgen” begint de directeur van de enige profclub in Drenthe. “Joop Gall heeft bij ons de afgelopen seizoenen zowel de pet op gehad van hoofdtrainer als van technisch manager. Daarom was hij voor ons geen dure kracht. Nadeel is dat alle know how op dit vlak bij hem ligt. Als er eens een mooie trein voorbij komt waar hij op springt, ben je als club meteen alle technische kennis kwijt. Dat willen we niet.”

Gezien de bovenstaande uitspraken lijkt het niet onlogisch dat de directie van FC Emmen de ogen heeft geopend n.a.v. het interview vorige week met Joop Gall waarin hij aangaf ooit hoofdtrainer te willen worden van FC Groningen. Voor de toekomst wil FC Emmen dan ook beide functies uit elkaar trekken en zorgen dat de kennis permanent aanwezig is binnen de club en niet langer bij één persoon ligt. Wat dat betreft een goede stap richting een lange termijn visie, iets wat de afgelopen seizoen vaak punt van kritiek was.

Toch was er dan een mogelijkheid geweest om Joop Gall de keuze te laten maken, of trainer of technisch manager. “Wij zien dat anders”, zegt Beekman in Dagblad van het Noorden. “Los van de vraag of hij überhaupt technisch manager zou willen worden bij FC Emmen, is er geen budget om iemand op die portefeuille voor veertig uur in dienst te nemen. We zullen het als club creatiever moeten oplossen. Wij denken aan een parttime technisch manager of aan een assistent- of beloftentrainer voor de lange termijn bij wie de kennis is geborgd. Daarin zien wij geen rol weggelegd voor Gall. In onze ogen is Gall de ideale trainer om op korte termijn de kat de bel aan te binden, reuring te maken en het bed op te schudden. Dat heeft hij goed gedaan bij FC Emmen en daar zijn we hem dankbaar voor.” De club gaat nu dus op zoek naar een trainer die meer in de lange termijn visie past van de club.

Op namen gaat Wim Beekman niet in tijdens het interview maar geeft wel aan dat er tien minuten na bekendmaking van het nieuws de eerste belangstellende aan de telefoon hing. “Maar ik heb nog met niemand een gesprek gehad” vervolgt de directeur.

Supporters deelden massaal hun mening op FaceBook en Twitter na bekendmaking van het nieuws, niet altijd positief en dat is iets wat Wim Beekman begrijpt. “Ik snap de emoties van de supporters wel, maar FC Emmen is niet de eerste club waar een trainer die succes heeft wordt vervangen. Ard Langeler werd bij PEC Zwolle kampioen maar ging ook niet verder.” Ook op het eventuele spanningsveld tussen trainer en directeur gaat Beekman nog in. “Ik denk dat het goed is als er een gezond spanningsveld bestaat tussen de trainer en de directeur van een club. Gall moet vooral blijven aangeven wat het beste is voor de groep.” Zelf heeft de directeur niet het idee dat er wat tussen hem en Gall zit. “Gall is natuurlijk niet de gemakkelijkste werknemer, maar ik kan daar ook wel van genieten. Hij mag mij best opgeven als referentie. Ik ben heel positief over hem.”

Wim Beekman verwacht niet dat de vroege bekendmaking gevolgen heeft voor de tweede seizoenshelft. “Ik denk dat wij een spelersgroep hebben die karakterologisch zo in elkaar steekt dat ze te alle tijden voor een goed resultaat gaan, onder wat voor omstandigheden dan ook. Daarbij laat Gall zelf ook nooit los.” En dus is er vertrouwen op een goede afloop, “Ik heb er alle vertrouwen in dat er nog een mooie tweede seizoenshelft aankomt.”