Terug naar overzicht Terug

Willem II tegen wil en dank in favorietenrol


  ,, ,,Het verwachtingspatroon is enorm hoog’’, zei hij in het Brabants Dagblad. ,,Veel mensen denken dat wij de meeste tegenstanders wel even oprollen, maar dat zie je niet gebeuren in de eerste divisie. Daarbij komt dat elke ploeg extra graag van Willem II wil winnen, omdat wij als titelfavoriet gelden.’’


Wie de selectie van Willem II bekijkt, kan moeilijk anders stellen dan dat de Tilburgers voor de titel moeten gaan. Er vertrokken weliswaar dure spelers maar uit de eerste divisie werden tal van goede spelers geplukt. Zo kwamen Donny de Groot en Hans Mulder  (RKC), Danny Schreurs (FC Zwolle), Danny Guijt en David Meul (Cambuur), Stephan Keller (Sydney) en Robbie Haemhouts (Helmond Sport) de selectie versterken. En onlangs werd zelfs Hans Denissen aangetrokken. De voormalige Emmenaar, die een teleurstellend seizoen 2010/11 op de Meerdijk achter de rug heeft,  mag zich in de beloften proberen bewijzen.

FC Emmen-trainer René Hake zit in een moeilijke situatie. Hoewel het vertoonde spel in voorgaande wedstrijden op een stijgende lijn leek te wijzen, ging het tegen FC Oss helemaal mis. Een wedstrijd verliezen kan, maar op de manier zoals tegen FC Oss mag niet gebeuren. Hake gaat echter niet uit van een hopeloze situatie. ,,Alles is te kantelen. Vorig seizoen had FC Emmen na een slechte start verder in het seizoen ook een uitstekende serie. We blijven daarom geloven in onze werkwijze, het zou raar zijn indien we plotseling alles over boord gooiden.’’ Een bron van zorgen is verder de smalle selectie. In het oefenduel tegen ZBC en de wedstrijd tegen FC Oss kon amper een elftal worden opgesteld. 

Willem II en Emmen hebben elkaar voor de competitie slechts vier keer ontmoet. De serie begon in het seizoen 1985/86. Op 7 december 1985 reisden de Emmenaren af naar Tilburg om daar met 2-1 te verliezen. Van Straalen en Maddock zetten de thuisclub op 2-0 en Henri Pelleboer redde de Emmer eer. De thuiswedstrijd, voor 1200 bezoekers, eindigde op 19 mei van het volgende jaar in 0-0. In het seizoen 1986/87 was Willem II-Emmen de eerste wedstrijd van het seizoen. Jack Busio schoot de thuisclub in de derde minuut naar 1-0 en daarbij bleef het. De Tilburgers waren dat seizoen een topploeg met o.a. Edwin Godee, Bud Brocken en Henk Vos in de gelederen en eindigden op de tweede plaats plus promotie. Emmen eindigde op een bescheiden zestiende stek. Op 21 februari 1987 stond de laatste competitiewedstrijd tussen Emmen en Willem II op het programma. In Emmen werd het 1-1. Grads Fühler zette Emmen in de tiende minuut op voorsprong. De gelijkmaker viel in de 29e minuut van de voet van Fons Mallien. Er was nog een vijfde onderlinge ontmoeting en wel voor de KNVB beker. Op 1 oktober 1988 ontvingen de Emmenaren in de eerste ronde de toen weer eredivisionist Willem II en werden kansloos met 7-2 uitgeschakeld.

Emmen-Willem II in 1987: Walter Waalderbos (links) probeert Bud Brocken (rechts) de bal te ontnemen.