Vroege tegengoals weer funest voor FC Emmen

FC Emmen-trainer Harry Sinkgraven ging de Drents-Groningse broedertwist in met de nodige personele problemen. Zo vielen Kevin Görtz en Pedro Beda af wegens ziekte terwijl het blessurelijstje ook redelijk omvangrijk was met Arjen Bergsma, Erik van der Ven, Wesley Wakker en Steven de Blok. De reservebank met slechts vijf spelers waaronder drie verdedigers was veelzeggend. Met Niek Ripson centraal achterin en Sofian Akouili op het middenveld moest de strijd worden aan gegaan tegen een BV Veendam dat juist weer op volle oorlogssterkte was. Zo stonden Anco Janssen, Erwin Buurmeijer en Gerard Wiekens weer in de basis. De start was dan ook voor de thuisploeg en wat bij FC Emmen altijd wordt gevreesd, een snelle tegengoal, viel deze keer wel erg snel. Ewe vrije trap vanaf een meter of twintig midden voor de goal werd door Marnix Kolder ingeschoten. Een opsteker voor Kolder die in de voorafgaande negen duels maar een keer had gescoord. Daarna herstelde FC Emmen zich echter aardig. Het dwong snel twee hoekschoppen af en in de twintigste minuut had het ook 1-1 kunnen staan. Xander Houtkoop was op rechts door, had zelf voor de goal kunnen gaan maar koos voor afspelen aan Milos Malenovic. Een verkeerde keuze achteraf wan Gerard Wiekens kreeg er daardoor een voet tegnaan waardoor slechts een hoekschop resteerde. Acht minuten voor de pauze werd Milos Malenovic door Hans Denissen bediend maar de kopbal ging over. Wel een 1-0 achterstand maar met toch een redelijk goed gevoel gng FC Emmen de pauze in

Roy Stroeve wordt zwaar op de huid gezeten.

Dat goede gevoel was na de hervatting snel verdwenen. Erwin Buurmeijer kon op rechts vrij door komen en zijn fraaie boogbal was doelman Harm Zeinstra te machtig: 2-0. De derby was daarmee in feite beslist want FC Emmen had niet meer de kracht iets terug te doen. Een goede aanval met een bijna kansje voor Roy Stroeve na een uur spelen en een vrije trap van Hans Denissen over het doel, dat was het wel zo ongeveer. BV Veendam freewheelde naar het einde en scoorde nog slechts een keer middels een kopbal uit een hoekschop. Gerard Wiekens was de maker. Daarna kreeg de thuisploeg in deze makke derby met slechts één gele kaart diverse mogelijkheden om de score te verhogen maar de scherpte was er niet meer.
FC Emmen leed twintig minuten voor tijd nog een ander verlies want verdediger Sjors Paridaans bleef na een botsing met Michael de Leeuw op de grond liggen en moest vervolgens per brancard worden afgevoerd. Hij was een tijdje helemaal van de kaart en werd voor nader onderzoek naar een ziekenhuis in Groningen gebracht.

Einde wedstrijd voor Sjors Paridaans (Foto’s Gerrit Rijkens)

,,In een derby verwacht je veel strijd en passie maar door de vroege tegengoals konden de plannetjes al snel de prullenbak in”, constateerde een teleurgestelde FC Emmen trainer Harry Sinkgraven. ,,In de eerste tien minuten was het nog even zoeken, ook al omdat we door de afwezigheid van Kevin Görtz en Arjen Bergsma met een op drie plaatsen veranderde verdediging moesten aantreden. In de rest van de eerste helft hebben we het nog best aardig gedaan. De bal werd goed rond gespeeld en er kwamen ook een paar kansjes maar de eindpassing was niet altijd goed verzorgd. Dan maak je plannen voor de tweede helft maar die kunnen na twee minuten al weer de prullenbak in. We waren daarna niet meer bij machte er nog iets van te maken.”
Collega Joop Gall van BV Veendam had uiteraard reden genoeg om uiterst tevreden te zijn. ,,We wilden gelijk controle over de wedstrijd krijgen en dat lukte ook hoewel we in het laatste half uur van de eerste helft niet goed hebben gespeeld. Na de 2-0 wat een mooie actie van Erwin Buurmeijer was, was de wedstrijd in feite gelopen. In de slotfase hadden we de score nog verder dan die uiteindelijke 3-0 kunnen opvoeren.”
BV Veendam-FC Emmen 3-0. 4. Kolder 1-0, 47. Buurmeijer 2-0, 64. Wiekens 3-0. Scheidsrechter: Van Hulten. Gele kaart: Akouili (FC Emmen). Toeschouwers: 3758.
BV Veendam: Van der Vlag: Van der Laan, Rozema, Wiekens, Cijntje, Janssen, De Leeuw (82. Hemmen), Matthijs (89. Apau), Korf (76. Wessels), Kolder, Buurmeijer.
FC Emmen: Zeinstra: Cathalina, Ripson, Paridaans (71. Siekman), De Vries, Akouili, Stroeve, Poldervaart, Denissen, Malenovic (75. German), Houtkoop.