Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing PEC Zwolle – FC Emmen


FC Emmen gaat zondag op bezoek naar Zwolle, waar om 14:30 uur wordt afgetrapt in het MAC3PARK stadion. Beide ploegen bevinden zich dichtbij elkaar, zowel op de landkaart als op de ranglijst. Het verschil is slechts zeventig kilometer en vier punten.


Tegenstander PEC Zwolle presteert wisselvallig en staat momenteel twaalfde met 29 punten. De laatste wedstrijd voor de interlandperiode won de ploeg van Jaap Stam met 0-2 uit bij Excelsior. Daarvoor werd vijf wedstrijden lang niet gewonnen, maar wel twee keer gelijkgespeeld.

Ook FC Emmen wacht al een aantal wedstrijden op een overwinning. Na de spectaculaire 3-2 overwinning thuis tegen ADO Den Haag, wist de ploeg van Dick Lukkien slechts één punt te pakken uit vijf wedstrijden door thuis gelijk te spelen tegen Heracles (1-1).

“Eén uit vijf is weinig. Maar we staan nog steeds op een plek waarvan we op voorhand hadden gezegd dat het prima was,” doelt Lukkien op de huidige zeventiende plek op de ranglijst met een goed puntenaantal. “Het onbevangene en het positieve gevoel moeten blijven.”

De oefenmeester blijft realistisch: “Het heeft altijd te maken met het verwachtingspatroon, hoe je naar dingen kijkt. Als we niet rechtstreeks degraderen, dan leveren we een goede prestatie. Ontlopen we de play-offs, dan leveren we een wereldprestatie.”

Weinig succes tegen de Zwollenaren

Statistisch gezien heeft FC Emmen in Zwolle nog niet veel successen behaald. Van de 22 aldaar gespeelde duels tegen PEC Zwolle of FC Zwolle, wonnen de Emmenaren er slechts drie, naast dertien verliesbeurten en zes gelijke spelen.

Maar bij de drie winstpartijen zat vanuit Drents oogpunt wel een juweeltje. Op 14 januari 2011 slaagde FC Emmen erin een 3-1 achterstand om te buigen in een 3-4 zege. FC Zwolle was koploper op dat moment en thuis nog ongeslagen. De winnende 3-4 viel in de negentigste minuut door Hans Denissen, na een foutje van de Zwolse verdediger Eric Botteghin (tegenwoordig Feyenoord).

Er moesten nog vijf minuten extra worden gespeeld en die stonden bol van de spanning. Zwollenaar Joey van der Berg was inmiddels met rood vertrokken, maar met tien man oefenden ze veel pressie uit. Het FC Emmen van coach Rene Hake hield echter stand.

De twee andere overwinningen voor de Emmenaren vielen in 1989/1990 (1-2) en 1998/1999 (0-1).

Op 23 september 2018 werd het in stadion De Oude Meerdijk 0-1 voor PEC Zwolle. Na een moeizame openingsfase kwam FC Emmen beter in de wedstrijd, maar toch wist Rick Dekker de score te openen namens de bezoekers. Ondanks kansen voor Luciano Slagveer, Glenn Bijl en Reuven Niemeijer wisten de Emmenaren niet te scoren.

“Dat was niet onze beste wedstrijd,” aldus Lukkien over de nipte nederlaag. “De amusementswaarde was ook niet erg hoog. Het was een gelijkwaardige wedstrijd, maar zij waren iets gelukkiger. Zij maakten de goal, wij niet.”

Veel veranderd in een half jaar

Bij beide ploegen is er sindsdien veel veranderd in de opstelling. PEC Zwolle heeft zelfs in Stam een nieuwe hoofdtrainer, als opvolger van John van ’t Schip.

Stam kan niet beschikken over vaste basiskrachten Thomas Lam en Bram van Polen, zij zijn geschorst. Naar verwachting zal Sepp van den Berg (ploeggenoot van Kjell Scherpen bij Oranje Onder 19) de plek van Lam innemen. De rechtsbackpositie van Van Polen wordt waarschijnlijk overgenomen door Kingsley Ehizibue, die afgelopen wedstrijd nog rechtsbuiten speelde. Vito van Crooij of Stanley Elbers zal dan rechts voorin plaatsnemen.

Ook FC Emmen kampt met een schorsing, namelijk die van Bijl. Verder is ook Gersom Klok er niet bij vanwege een blessure. Caner Cavlan is nog een vraagteken.

“Het wordt een leuke wedstrijd. Het uitvak was ook snel uitverkocht,” zegt Lukkien met een glimlach. “Dit is de fase van de competitie waarin je jezelf veilig kunt spelen. We hebben er zin in!”

 

PEC Zwolle – FC Emmen
Zondag 31 maart, 14:30 uur
MAC3PARK stadion
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis