Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Fortuna Sittard – FC Emmen


Vrijdagavond om 20:00 uur trappen FC Emmen en Fortuna Sittard het eredivisieweekend af. Een echte kraker in het Fortuna Sittard stadion, tussen de nummer veertien en zestien van de eredivisie. Het verschil op de ranglijst is slechts één punt.


Het lijkt erop dat Fortuna niet in goede vorm verkeert. De laatste vier wedstrijden werden allemaal verloren. De Limburgers wisten zelf vier keer te scoren, maar kregen achttien (!) doelpunten tegen. De laatste wedstrijd was afgelopen zondag, uit tegen Ajax (4-0).

FC Emmen speelde vorig weekend een uitstekende wedstrijd thuis tegen Heracles Almelo, maar kwam ondanks legio kansen niet verder dan 1-1. “Ik had verwacht dat Heracles dominanter zou zijn dan ze waren. Maar dat kan ook met ons te maken hebben,” aldus trainer Dick Lukkien over de laatste wedstrijd.

Fortuna stond in de winterstop op de negende plaats en ontving daarom veel lof, zag ook Lukkien: “Ze zijn heel goed begonnen. Maar hoe je het ook wendt of keert, ze zijn toch altijd wel bij ons in de buurt gebleven. We hebben ze nooit uit het oog verloren.”

FC Emmen angstgegner van Fortuna

De balans van de wedstrijden tussen FC Emmen en Fortuna Sittard is duidelijk in het voordeel van de Emmenaren. Deze ploegen stonden 37 keer in competitieverband tegenover elkaar en FC Emmen won daarvan bijna de helft; zeventien winstpartijen tegenover slechts negen voor de Limburgers naast elf gelijke spelen.

FC Emmen heeft vooral veel genoegen aan de uitwedstrijden tegen Fortuna Sittard beleefd. Er werd in Zuid-Limburg bijna nooit verloren, zo werden van de eerste elf wedstrijden in Sittard er liefst acht door FC Emmen gewonnen en de andere drie eindigden in een gelijkspel. Daarna was er iets meer evenwicht, hoewel dat van de legendarische 1-8 die FC Emmen op 31 oktober 2014 in Sittard behaalde niet kan worden gezegd.

Ook het laatste onderlinge treffen tussen Fortuna Sittard en FC Emmen in Sittard eindigde in een opvallende score. Op 26 januari 2018 wonnen de Emmenaren daar namelijk met 2-1 van Fortuna, de trotse koploper van dat moment. Anco Jansen en Alexander Bannink scoorden namens FC Emmen.

De eerste ontmoeting in Sittard was op 26 maart 1994. Emmen won met 3-2 door goals van Martin Drent, Peter Uneken en Jan de Jonge.

Op 7 oktober 2018 kwam Fortuna naar De Oude Meerdijk. Via een eigen doelpunt van Wessel Dammers en een kopbal van Jafar Arias kwam op een 2-0 voorsprong. Vlak daarna maakte Lisandro Semedo er 2-1 van, waarna Bannink er meteen 3-1 van maakte. In de laatste tien minuten kwam Fortuna alsnog langszij door doelpunten van Finn Stokkers en José Rodríguez.

“Dat was een van onze beste wedstrijden dit seizoen. We waren tachtig minuten goed, alleen de laatste tien minuten niet,” aldus Lukkien over de vorige ontmoeting met de Fortunezen. “Maar we hebben inmiddels wel meerdere goede wedstrijden gespeeld. De thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag was de eerste helft ook erg goed.”

Beide trainers moeten puzzelen

Sinds de vorige ontmoeting met Fortuna is er echter het een en ander veranderd bij beide ploegen. Lukkien: “Wij hebben zes nieuwe spelers erbij, maar qua intenties en spelopvatting zijn we niet echt veranderd. Fortuna wisselt af en toe van formatie. Ze spelen tegen de top drie meestal 4-4-2, maar te doen gebruikelijk in een 4-2-3-1. Dat verwacht ik nu ook.”

Toch moet trainer René Eijer nog wel enigszins puzzelen. Centrale verdediger Bransilav Ninaj zal waarschijnlijk terugkeren in de selectie na een lange blessure. Dammers en Stokkers zijn vanwege blessures nog niet beschikbaar.

Bij FC Emmen loopt de ziekenboeg langzamerhand leeg. Lukkien kan alleen niet beschikken over Nicklas Pedersen, Gersom Klok en Rob Deiman. Na lang blessureleed is Emil Bijlsma ook weer fit. “Bijlsma is terug en is sterker geworden. Als je geen groepstrainingen doet, heb je dus vaker krachttraining. Hij heeft erg hard gewerkt,” aldus Lukkien.

Over de opstelling wil de oefenmeester nog niets kwijt. Wel geeft hij aan tevreden te zijn over hoe de ploeg vorige week stond: “Voor mijn gevoel stonden we goed. Verdedigend, maar ook aan de bal. Glenn Bijl was heel bepalend op de rechtervleugel. Hij gaf de voorzet bij ons doelpunt en bij de kopbal van Arias. Met name over die zijkant was er veel dreiging.”

De manier waarop is nog niet duidelijk, maar één ding is zeker: spelers, staf en supporters gaan voor een goed resultaat in deze kraker. Lukkien: “Het is wel een hele belangrijke wedstrijd, zeker in de zin dat dit een directe concurrent is.”

 

Fortuna Sittard – FC Emmen
Vrijdag 15 maart, 20:00 uur
Fortuna Sittard stadion
Scheidsrechter: Danny Makkelie

De voorbeschouwing met Michael Chacón: