Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Fortuna Sittard


Zondag 7 oktober speelt FC Emmen een belangrijke thuiswedstrijd tegen directe concurrent Fortuna Sittard. Het is een krachtmeting tussen twee promovendi die momenteel op de 14de en 15de plaats staan in de eredivisie. FC Emmen heeft zeven punten uit zeven wedstrijden, Fortuna Sittard heeft er zes.


De Emmenaren hebben thuis nog geen overwinning geboekt. Binnen de spelersgroep is het echter geen item, zegt Dick Lukkien op de persconferentie: “Ik merk niet dat het leeft bij de spelers. We hopen allemaal wel dat het snel gebeurt en ik vind ook dat het publiek dat verdient.”

Bij FC Emmen zijn Kasper Oldenburger en Reuven Niemeijer er niet bij. Die laatste heeft nog last van de vervelende botsing met de doelman van Heracles Almelo. Verder is het nog onzeker hoe lang Wouter Marinus, Anco Jansen, Nicklas Pedersen, Jafar Arias en Alexander Bannink kunnen spelen.

Lukkien hoopt dat zijn ploeg deze wedstrijd vanaf het begin goed zal spelen. De afgelopen wedstrijden begonnen de Drenten vaak ongelukkig aan de wedstrijd, om vervolgens in de tweede helft te laten zien waar ze toe in staat zijn. Vorige week tegen Heracles Almelo was de oefenmeester zeer tevreden over de tweede helft: “Een van de beste helften sinds ik hier ben. Dat Frank Wormuth ons bedankt voor het missen van de kansen zegt alles.”

Met Fortuna Sittard treft FC Emmen een vergelijkbare ploeg, vind Lukkien: “Ze een vergelijkbare competitiestart. Ze krijgen veel complimenten voor het spel, thuis tegen Ajax en PSV bijvoorbeeld. Ze hebben de scouting blijkbaar goed op orde en hebben ook een potje om spelers te halen. Het wordt weer een flinke klus.”

Fortuna Sittard won alleen de uitwedstrijd tegen NAC Breda (2-3). De overige drie punten werden behaald door gelijk te spelen tegen Willem II thuis (4-4), FC Utrecht thuis (1-1) en Excelsior uit (1-1). Vorige week verloor de ploeg van trainer René Eijer met 0-2 van Ajax.

De wedstrijd van zondag is de laatste voor de volgende interlandperiode. “Een weekend vrij vind ik wel lekker, zeker als we drie punten pakken. Als we winnen, zijn we de competitie écht goed begonnen,” aldus Lukkien.

Een bekende tegenstander

De balans van de wedstrijden tussen FC Emmen en Fortuna Sittard is duidelijk in het voordeel van de Emmenaren. Deze ploegen stonden 36 keer in competitieverband tegenover elkaar en FC Emmen won daarvan bijna de helft met 17 winstpartijen tegenover slechts 9 voor de Limburgers naast 10 gelijke spelen. In Emmen won de thuisclub 8 keer, vijf duels gingen naar Fortuna Sittard en ook vijf maal werd gelijkgespeeld.

De eerste ontmoeting in Emmen was op 23 oktober 1993. Het was een gedenkwaardige botsing waarin Fortuna Sittard speler Joseph Szalma al in de tweede minuut rood kreeg. Desondanks nam Fortuna twee minuten later de leiding via de Canadees Randy Samuel. Emmen-trainer Notten haalde halverwege de eerste helft Ben Haverkort uit het veld, die kokend van woede het veld verliet. Zijn vervanger, Albert Koops, had echter een aandeel in de drie Emmer goals in de uiteindelijke 3-1 zege voor de Emmenaren. Fortuna Sittard eindigde de wedstrijd met slechts negen spelers, want kort na rust had ook Willy Boessen rood gezien.

Anderhalf jaar later kwam Fortuna Sittard als koploper naar de Meerdijk, het werd uiteindelijk ook kampioen, maar het werd door Emmen met een 3-2 nederlaag naar huis gestuurd. In de Limburgse formatie stond een bloedjonge Mark van Bommel, tegenwoordig trainer-coach van PSV.

Met dank aan Dirk van der Kaap

Zet een streep door discriminatie

De wedstrijd staat in het teken van de strijd tegen discriminatie. Beide teams accepteren hun spelers zoals ze zijn, ongeacht geaardheid, overtuiging, achtergrond of geslacht. Doe jij dat ook? Teken dan de petitie op meldpuntdiscriminatiedrenthe.nl.

FC Emmen – Fortuna Sittard
Zondag 7 oktober, 12:15 uur
Stadion De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Joey Kooij