Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Vitesse


Zondag staat er eindelijk weer een thuiswedstrijd op het programma voor FC Emmen. Om 12.15 uur komt Vitesse op bezoek. Een nieuwe kans voor de ploeg van Dick Lukkien om drie punten te behalen in het eigen stadion, waar de laatste wedstrijden zulke goede resultaten worden geboekt.


De vorige thuiswedstrijd van de Drenten werd met 2-1 gewonnen van Fortuna Sittard. Een ontzettend belangrijke overwinning, maar op bezoek bij FC Twente ging de ploeg met 4-1 onderuit. En dinsdagavond in Breda werd met 3-2 verloren. Van paniek is echter geen sprake, aldus Lukkien: “Wij zijn FC Emmen. Als wij denken dat we een seizoen tegemoet gaan zonder stress, dan moeten we wakker worden. Aan het eind van vorig seizoen was er een prachtig spandoek: Nobody said it was easy. Dat zal dit seizoen niet anders zijn. Wij zijn nog geen heel stabiele eredivisieploeg. En dat is ook geen schande. Het publiek steunt ons daarin in thuis- en uitwedstrijden. In Enschede waren er 450 man bij. En zelfs naar Breda op een doordeweekse dag gaan ze nog mee. Iedereen ziet dat we keihard aan de slag zijn en dat moeten we blijven doen.”

Tegenstander Vitesse staat op de vierde plaats en won zeven van de elf wedstrijden. Ook afgelopen dinsdag wonnen de Arnhemmers hun bekerduel met 2-0 van De Graafschap. Maar vorig weekend werd verrassend met 0-2 verloren van ADO Den Haag. “Misschien is dat geen incident,” vindt Lukkien. “Als je naar de statistieken kijkt, dan heeft Vitesse wel een beetje boven hun stand geleefd. Maar ze hebben natuurlijk veel kwaliteit. Bryan Linssen en Tim Matavz zijn uitstekende spelers. Maar er ligt ook veel ruimte tussen de linies. Dat zullen we goed moeten bespelen.”

De elfde ontmoeting

Tien keer eerder speelden Emmen en Vitesse tegen elkaar in de competitie. Acht daarvan waren duels in de eerste divisie tussen 1985 en 1989. De laatste twee waren vorig seizoen.

In Arnhem maakte de ploeg van Dick Lukkien in de eerste helft een onzekere indruk en stond er bij rust een 1-0 stand op het bord door een doelpunt van Bryan Linssen. In de tweede helft maakte Caner Cavlan na een mooie aanval al snel de 1-1. Daarna ging het op en neer en miste Linssen een strafschop vlak voor tijd, waardoor de Emmenaren een punt meenamen uit de GelreDome.

Het duel in Emmen (0-3 voor Vitesse) zal niet herinnerd worden om het voetbal, maar wel om wat er voorafgaand aan de wedstrijd gebeurde. Vijf dagen voor de wedstrijd overleed Jorg Scherpen, de broer van Kjell. Iedereen op De Oude Meerdijk leefde mee en voetbal leek even niet meer belangrijk.

Anco Jansen terug?

Zondag kan de technische staf waarschijnlijk weer beschikken over Anco Jansen, al zal dat besluit pas na de training van zaterdag gemaakt kunnen worden.

Lukkien: “Je hebt nu vijf of zes ploegen bij elkaar staat die niet alleen op de ranglijst dichtbij elkaar staan. Want kijk je naar het balbezit of de expected goals, dan staan we ook dichtbij elkaar. Dus daar moeten we het verschil gaan maken. Wat mij positief stemt, is dat ik denk dat we veel beter kunnen.”

In het verdedigen wil Lukkien zondag wat anders zien dan tegen NAC en Twente: “Het gaat bij ons om twee dingen. Ten eerste het ingrijpen, het échte verdedigen. Maar ik vond ook het tempo aan de bal te laag. We hebben nagelaten om diepte te maken en te zoeken. Daar werken we aan op het trainingsveld, om het zondag beter te doen. En wat betreft zone- of mandekking: tegen NAC kozen we juist voor mandekking. Maar daar zit het verschil hem ook niet in. Het gaat om de uitvoering. Kijk je naar de tweede goal, dan blokken we elkaar in plaats van de tegenstander. Het was voor iedereen heel duidelijk wie wie moest dekken, maar toch gaat die bal erin.”

Er zijn nog tickets verkrijgbaar in de vrije verkoop! Scoor ze nog snel!

 

FC Emmen – Vitesse
Zondag 3 november, 12.15 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Kooij