Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Ajax – FC Emmen


Voor het tweede eredivisieduel van dit seizoen gaat FC Emmen op bezoek bij landskampioen Ajax. Zaterdag wordt er om 19.45 uur afgetrapt in de Johan Cruijff ArenA.


Beide ploegen wisten vorig weekend niet te winnen. De ploeg van Dick Lukkien verloor door een late tegentreffer met 0-1 van FC Groningen, de Amsterdammers speelden met 2-2 gelijk op bezoek bij Vitesse.

Voor Ajax valt het duel met FC Emmen precies tussen twee ontmoetingen met het Griekse PAOK. Dinsdag werd het in Griekenland 2-2, dinsdag wacht de return in Amsterdam. Lukkien ziet dit echter niet als een voordeel: “Ik denk dat zij daar inmiddels wel redelijk mee om kunnen gaan.”

De derde officiële wedstrijd

Voorafgaand aan vorig seizoen speelden FC Emmen en Ajax nooit tegen elkaar in een officieel duel. Wel werd er regelmatig een oefenwedstrijd georganiseerd tussen beide ploegen, voor het eerst in 1986. In Valthermond won Ajax toen met 0-1.

Wel speelde FC Emmen tien officiële wedstrijden tegen Jong Ajax. Vijf keer eindigde die ontmoeting in een gelijkspel, drie keer wonnen de Emmenaren en twee keer wonnen de Amsterdammers.

Vorig seizoen verloor FC Emmen met 5-0 in Amsterdam. “We hebben het toen voetballend prima gedaan, maar gaven de doelpunten kinderlijk eenvoudig weg. Zij scoorden op de juiste momenten. Maar we hebben het niet meer over die wedstrijd gehad. Daarvoor hebben we te veel nieuwe spelers. De jongens die er wel bij waren, hebben het misschien nog in het achterhoofd.”

Geen Jansen, wel Tarashaj

Lukkien kan zaterdag niet beschikken over Tom Hiariej, Ferhat Görgülü, Freddy Quispel, Sergio Peña en Anco Jansen. “Het gaat zoals wij verwachten, maar Anco heeft tijd nodig. Hij speelde vorig seizoen vaak met pijn, dus nu nemen we de tijd om hem op te trainen,” aldus Lukkien over de aanvoerder.

Shani Tarashaj zal zijn debuut maken in de wedstrijdselectie. Afgelopen dinsdag maakte hij zijn eerste 45 minuten met FC Emmen 2 in Staphorst. Lukkien: “Hij heeft passerend vermogen, dat is belangrijk in een wedstrijd.”

Er reizen zaterdagavond 462 supporters mee naar de Johan Cruijff ArenA.

 

Ajax – FC Emmen
Zaterdag 10 augustus, 19.45 uur
Johan Cruijff ArenA
Scheidsrechter: Gözübüyük