Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing ADO Den Haag – FC Emmen


Zondag 12 augustus om 12:15 uur is het dan zover: de eerste eredivisiewedstrijd van FC Emmen, in het Cars Jeans Stadion in Den Haag. Na de succesvolle voorbereiding, waarin slechts één keer verloren werd, is de Drentse club klaar voor de start van de competitie.


Tegenstander ADO Den Haag eindigde vorig seizoen als zevende in de competitie, waarna ze in de play-offs om Europees voetbal werden uitgeschakeld door Vitesse. De voetballers uit de hofstad kenden een minder geslaagde voorbereiding. Ze verloren van VV GOES, FC Dordrecht, TOP Oss en het Griekse Aris Saloniki. Echter lukte het ze wel knap te winnen van Athletic Club en Panathinaikos.

“Het is een ploeg die het vorig jaar uitstekend heeft gedaan. Ik vind dat ze specifieke kwaliteiten hebben,” doelt Lukkien op de Haagse middenvelders El Khayati en Immers. Toch gaat FC Emmen uit van eigen kracht. Gersom Klok: “We zijn ergens mee begonnen in de voorbereiding, dat moeten we gedurende het seizoen gaan uitbouwen. We moeten zorgen dat we dat in wedstrijden en trainingen steeds perfectioneren.”

Een historische ontmoeting

De gedachten gaan terug naar een andere historische ontmoeting tussen Emmen en Den Haag, op 18 augustus 1985. Toen speelde Emmen haar eerste wedstrijd in het betaald voetbal, thuis tegen FC Den Haag. Onder toeziend oog van ongeveer 6.500 toeschouwers, maakte Emmen zeker de eerste helft een goede indruk. In de tweede helft trokken de Hagenezen, met onder andere Martin Jol en Alfons Groenendijk (de huidige trainer) in het veld, echter aan het langste eind door met 0-1 te winnen. Uiteindelijk werden ze ongeslagen kampioen.

De vorige keer dat beide teams in competitieverband tegenover elkaar stonden was in het seizoen 2007/2008. In Den Haag werd het toen 2-2, terwijl ADO Den Haag in Emmen won met 1-2. Uiteindelijk lukte het de groen-gelen als nummer 6 van de competitie te promoveren via de play-offs. In dit seizoen maakte Lex Immers zijn debuut voor de Hagenezen, nu is hij een vaste kracht in de basis.

FC Emmen in de eredivisie

De ontmoeting van dit weekend is echter een heel ander verhaal. Toch is er geen sprake van zenuwen, volgens Dick Lukkien. “Het is natuurlijk niet zo dat we voor het eerst een belangrijke wedstrijd gaan spelen,” verwijst hij naar de play-off wedstrijden tegen Sparta, onder andere. De spelers hebben er bovenal zin in, geeft Klok aan: “We kijken er reikhalzend naar uit om met z’n allen te beginnen.”

Dat geldt niet alleen voor de spelers en staf, maar voor de hele regio. “Je mag weer trots zijn op Emmen. Ik denk dat Emmen de gunfactor heeft,” zegt Lukkien op de persconferentie.

De wedstrijd van zondag

FC Emmen kan in de wedstrijd tegen ADO Den Haag niet beschikken over Alexander Bannink, vanwege een blessure. In plaats daarvan zal nieuwkomer Nicklas Pedersen waarschijnlijk wel bij de wedstrijdselectie zitten. Ook lonkt een eredivisiedebuut voor de 18-jarige doelman Kjell Scherpen, over wie de trainer bijzonder tevreden is. “Hij is een zeer talentvolle keeper. Hij heeft niet voor niets bij de nationale jeugdploegen gezeten.”

 

ADO Den Haag – FC Emmen
Zondag 12 augustus, 12:15 uur
Cars Jeans Stadion
Scheidsrechter: Richard Martens

Bekijk hier het interview van FC Emmen TV met Gersom Klok: