Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – NAC Breda


Ondanks de 0-4 overwinning op VVV-Venlo, wacht voor FC Emmen nog de play-offs. Daarin komt donderdagavond NAC Breda op bezoek in Drenthe. 1200 supporters zullen in het stadion aanwezig zijn om de ploeg van Dick Lukkien aan de overwinning te helpen.

Selectie
De Emmenaren werken richting de halve finale van de play-offs met een nagenoeg fitte selectie. Behalve Luciano Carty, die pas volgend seizoen weer in actie zal komen, is iedereen inzetbaar – ook Jari Vlak, die tegen sc Heerenveen geblesseerd raakte. “Jari zit bij de selectie en is fit genoeg om te starten. Maar het was wel een race tegen de klok”, aldus Lukkien.

De vorm bij de rood-witten is uitstekend. In de laatste twaalf wedstrijden van de eredivisie werden maar liefst 24 punten gepakt. Alleen van Ajax (4-0) en FC Groningen (0-4) werd verloren. De laatste twee wedstrijden werden sc Heerenveen (3-1) en VVV-Venlo (0-4) verslagen.

Het feit dat de overtuigende zege op VVV-Venlo niet heeft geleid tot de veilige vijftiende plek (door de winst van Willem II op Fortuna) was weliswaar een teleurstelling, maar speelt niet in de hoofden van de spelers. Lukkien: “We zien de play-offs als een verlenging van de competitie, waarin we in de laatste twaalf wedstrijden 24 punten hebben gehaald. Nu gaan we op zoek naar de ultieme beloning.”

Tegenstander
NAC Breda eindigde als vijfde in de Keuken Kampioen Divisie. De mannen van Maurice Steijn plaatsten zich voor de halve finale van de play-offs door met 4-1 te winnen van FC Volendam. Dankzij Kaj de Rooij gingen de Bredanaars met een 1-0 voorsprong rusten. Na de pauze liepen ze uit naar 3-0 door doelpunten van Moïse Adiléhou en Lewis Fiorini. Nadat Volendam via Samuele Mulattieri wat terugdeed, maakte Michaël Maria er in de slotfase nog 4-1 van.

Volendam had meer balbezit en meer doelpogingen, maar het scorebord was dus duidelijk. Lukkien: “Ik vond NAC beter en volwassener spelen dan Volendam. Ze speelden met een zeer compacte organisatie en sloegen op de juiste momenten toe. Wij houden met alles rekening, maar ik verwacht dat ze compact gaan spelen en de linies kort op elkaar houden. En met jongens als Bilate, Jansen, Immers, El Allouchi en Malone hebben ze een hoop ervaring.”

Twee van die ervaren krachten zijn Emmer promotiehelden: Mario Bilate, die na de promotie van FC Emmen via RKC Waalwijk in Breda neerstreek, en Anco Jansen. Hij maakte begin februari de overstap naar de geel-zwarten na vier jaar trouwe dienst in Emmen. De voormalig Messi van de Meerdijk kwam tot dusver tot dertien optredens voor NAC, maar wist het net nog niet te vinden.

Historie
NAC en Emmen kwamen elkaar 24 keer eerder tegen in competitieverband. 22 van die ontmoetingen vonden plaats in de eerste divisie, twee in de eredivisie. In totaal werd maar liefst elf keer gelijkgespeeld. FC Emmen won vijf keer, NAC won acht keer.

De laatste keer dat NAC aan het langste eind trok, is echter al even geleden. Op 16 december 2016 werd het in Breda 3-1. De laatste keer dat NAC in Emmen won, was op 18 maart 2000. Earnie Stewart en Regillio Simons waren verantwoordelijk voor de 0-2 overwinning.

De meest recente ontmoeting in Emmen eindigde in 2-0 voor de Emmenaren. Na een 0-0 ruststand waren het Caner Cavlan en Jafar Arias die het lot van de Bredanaars bezegelden. Uiteindelijk werd NAC dat seizoen laatste in de eredivisie met 23 punten en volgde dus degradatie. FC Emmen eindigde de competitie destijds met 38 punten.

Nog twee finales
NAC wil natuurlijk graag terug naar het hoogste niveau, maar na drie jaar eredivisie wil iedereen in Drenthe eredivisievoetbal in de provincie behouden. Op 20 mei 2018 promoveerde FC Emmen naar de eredivisie. Op diezelfde datum in 2021 wacht dus een alles-of-niets-wedstrijd voor behoud in de eredivisie.

De play-offs gaan dit seizoen om één wedstrijd in plaats van twee. Een flinke meevaller is de aanwezigheid van publiek, al hadden we het liefst een propvol stadion gehad. Maar ook met 1200 supporters zal het weer sfeerrijk Meerdijk zijn.

Lukkien: “Hoe wij hier zondag na VVV-uit terugkwamen, die steun is geweldig. Je komt hier de hoek om rijden met de bus en dan staat er wéér zo’n menigte. Dat is hartverwarmend. Het is dan ook prachtig dat ze nu weer het stadion in mogen.”

FC Emmen – NAC Breda
Donderdag 20 mei, 21.00 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Lindhout