Voorbeschouwing FC Emmen – FC Groningen

Het einde van de competitie komt steeds dichterbij en de spanning is om te snijden. Aankomende zondag staat er voor de Emmenaren een thuiswedstrijd op het programma, de tegenstander is FC Groningen.

Selectie
De mannen van Dick Lukkien hebben hun positieve reeks van acht ongeslagen wedstrijden afgelopen zondag beëindigd tegen Ajax. De Amsterdammers waren met 4-0 te sterk voor FC Emmen en mochten zich officieel bekronen tot landskampioen. Maar het goede gevoel in de groep is door die nederlaag niet veranderd, vertelt trainer Dick Lukkien: “Ik denk zelfs dat de fase van minuut 30 tot 60 heeft bijgedragen tot het goede gevoel. We hadden alleen een slechte fase in de tweede helft, waarin de ruimtes te groot werden en we niet goed verdedigden. Je kunt niet tevreden zijn met een 4-0 uitslag, maar we hebben gedaan wat we konden.”

En dat is maar goed ook, want voor de Emmenaren is het seizoen nog niet beslist. In de komende drie wedstrijden zal er hard geknokt moeten worden voor direct lijfsbehoud. Momenteel staan de Drenten op de zestiende plaats, wat nacompetitie zou betekenen. De voorsprong op nummer zeventien VVV-Venlo is twee punten, de achterstand op nummer vijftien Willem II is slechts één puntje. Op plek veertien staat RKC Waalwijk met twee punten meer ook nog binnen handbereik.

In de wedstrijd tegen Ajax zat vaste kracht Nick Bakker niet bij de selectie. De verdediger kampte met een lichte hamstringblessure. Lukkien: “Bakker is goed uit de training gekomen. Het ziet er goed uit voor zondag. We hadden vanochtend dertig van de 31 man op het veld vanochtend. Alleen Luciano Carty is nog herstellende.”

Tegenstander
Opponent FC Groningen bezet momenteel de zevende plek van de eredivisie en lijkt daarmee vrijwel zeker van deelname aan de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van Danny Buijs worstelt echter met zijn vorm. Van de laatste vijf wedstrijden wonnen de Groningers één keer, namelijk op bezoek bij VVV. De andere vier wedstrijden (tegen RKC, Heerenveen, PSV en Sparta) gingen verloren. Afgelopen zondag ging Groningen met 1-2 onderuit tegen de Spartanen. Ramon Pascal Lundqvist nam in de 87ste minuut de enige Groningse treffer voor zijn rekening.

Lukkien: “Over het hele seizoen doen ze het knap. Het is een goed georganiseerde en stugge ploeg, die weinig tegengoals krijgt. Ze kunnen bovendien in allerlei formaties en met allerlei opvattingen hierheen komen. Ze zullen tegen ons ongetwijfeld op zoek gaan naar het goede gevoel. Daarmee willen ze de play-offs in. Maar zo speelt bijna elke ploeg in de competitie nog wel ergens voor, dat is het mooie aan de eredivisie.”

Voor Michael de Leeuw zal het zondag een bijzonder weerzien zijn; FC Groningen is niet alleen zijn oude club, maar ook zijn nieuwe club. Vanaf volgend seizoen draagt de huidige aanvoerder van FC Emmen het Groningse groen-wit. “Maar Michael is maar met één ding bezig en dat is deze club erin houden”, aldus Lukkien. “Voor de anderen is het weerzien met hun oude club ook niet heel bijzonder. De tijd verstrijkt en het wordt natuurlijk steeds langer geleden dat ze voor FC Groningen hebben gespeeld.”

Historie
De ploegen stonden in eredivisieverband vijf keer eerder tegenover elkaar. Van deze wedstrijden wonnen de Emmenaren er twee, evenveel als de Groningers. De vijfde wedstrijd resulteerde in een 1-1 gelijkspel.

Het gelijkspel was tevens de laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen. De openingstreffer in de wedstrijd kwam in de eerste helft van de voet van Glenn Bijl, die afgelopen weekend tegen Ajax zijn 125ste officiële wedstrijd in dienst van FC Emmen speelde. Een afvallende bal kwam op randje zestien terecht voor de voeten van de rechtsback, waarna hij hard uithaalde en scoorde tegen zijn oude club. De gelijkmaker werd een kwartier na rust gemaakt door Alessio da Cruz, die vanuit een counter wist te scoren.

Een wedstrijd tegen Groningen die veel Emmenaren zich nog zullen herinneren, was de eerste keer dat de ploegen elkaar troffen op het hoogste niveau. Deze wedstrijd leek in een stand van 0-0 te eindigen, maar in de slotfase ging het spoken. In de 87ste minuut zette Mimoun Mahi zijn ploeg op voorsprong, waardoor de wedstrijd somber leek te eindigen voor de rood-witten. Nicklas Pedersen had echter iets anders in gedachten en maakte in de allerlaatste minuten nog twee doelpunten, waardoor FC Emmen er alsnog met de punten vandoor ging.

Ook de slotwedstrijd van het eerste Emmer eredivisieseizoen was tegen FC Groningen. Met een geweldig spandoek over de hele zuidtribune met de tekst ‘Nobody Said It Was Easy’ was het een heerlijke middag op De Oude Meerdijk. Michael Chacon maakte de enige treffer in de 1-0 overwinning.

Nog drie finales
Het einde van het seizoen komt in zicht, maar voor de Emmenaren is het nog lang niet beslist op welke plek ze gaan eindigen in de strijd om lijfsbehoud. FC Emmen heeft zich in de afgelopen weken omhoog geknokt naar de zestiende plek, waarmee de ploeg niet meer op directe degradatie staat. Het doel is directe handhaving en daarvoor moeten de mannen van Dick Lukkien nog drie finales spelen. Groningen is de eerste tegenstander waar de rood-witten punten willen halen. Daarna treft de ploeg nog sc Heerenveen (thuis) en VVV-Venlo (uit). Alles is nog mogelijk in de laatste drie duels en de Emmenaren zullen alles geven om de enige Drentse ploeg in de eredivisie te houden.