Terug naar overzicht Terug

Volop plezier tijdens voetbalproject AZC Emmen!


Sinds 5 oktober rolt de bal op de gezinslocatie van het AZC in Emmen. Het Welcome Through Football programma, wat de officiële benaming van het project is, is een samenwerkingsinitiatief vanuit verschillende Europese clubs waaronder SL Benfica, Everton FC en Werder Bremen. Het doel is om door middel van voetbaltraining de kinderen kennis te laten maken de met normen en waarden van FC Emmen en de Nederlandse samenleving. Voorbeelden hiervan zoals respect en discipline komen volop aan bod waarbij plezier en socialiteit voorop staan. Inmiddels is het project precies vier weken op weg en hebben de kinderen er een kwart van het programma opzitten. Tijd om eens nader kennis te maken! 


Deelnemer Aram (15) uit Oezbekistan kijkt altijd uit naar de trainingen die op de maandag en vrijdagmiddag plaatsvinden. “Ik vind het heerlijk om actief bezig te zijn en samen te voetballen. Wij leren van de trainers van FC Emmen hoe je door het samen te spelen en elkaar te helpen goals kunt maken. Vroeger in Oezbekistan zat ik ook op voetbal. De trainingen die ik hier krijg van FC Emmen trainers vind ik veel leuker omdat ik goede tips krijg, bijvoorbeeld hoe ik het beste vrij kan lopen of hoe ik een bal het beste kan aannemen.’’ Aram kent FC Emmen al een klein beetje, twee jaar geleden is hij in stadion De Oude Meerdijk geweest. “Dat was heel gaaf om alles zo van dichtbij te zien, toch heel anders dan op de televisie!’’

Trainer Henri de Leeuw is een van de vier trainers die namens FC Emmen de trainingen verzorgt:  “Het is heel erg leuk om te doen, we kunnen de kinderen echt iets aanleren, niet alleen op voetbalgebied maar ook over de normen en waarden die we bij FC Emmen belangrijk vinden. Wij proberen het de kinderen altijd naar hun zin te maken bij de trainingen en als ik ze dan met een grote glimlach zie, ja, daar doen wij het als trainers voor.’’

Dat het voetbalproject succesvol is, blijkt wel aan het toenemende aantal deelnemers. Begin oktober startte de groep met vijtien deelnemers en is sindsdien gegroeid tot een groep van dertig deelnemers.

Welcome Through Football bij het AZC Emmen is een samenwerking tussen UEFA Foundation for Children, EFDN, AZC Emmen, M&GEZOND!, FC Emmen en Stichting Naoberschap United, de maatschappelijke tak van FC Emmen.