Voorbeschouwing | Almere City FC – FC Emmen

Dinsdagavond om 20.00 uur is Almere City FC de laatste horde in de strijd om handhaving. In de finale van de play-offs staat er een tweeluik tegen de Flevolanders op het programma, dinsdag in het Yanmar Stadion en op zondag 11 juni om 18.00 uur op De Oude Meerdijk. De winnaar van de dubbele ontmoeting zal volgend jaar actief zijn op het hoogste niveau. Samen met Dick Lukkien blikken we vooruit op zijn laatste klus als trainer van onze club.

Halve finale
Afgelopen zaterdag behaalden we de finale van de play-offs ten koste van NAC, dat we over twee wedstrijden de baas waren. In de heenwedstrijd begon de ploeg van Dick Lukkien sterk, al na 24 minuten was het raak door een knal van Lorenzo Burnet. Kort voor rust verbeterde Ole Romeny de stand door uit een vrije trap van Mark Diemers raak te koppen.

NAC had weinig te vertellen, maar in de tweede helft wisten de geel-zwarten ons toch steeds verder terug te drukken. Ondanks de dominantie werden de Bredanaars haast niet gevaarlijk, de wedstrijd leek dus lang in een comfortabele 0-2 te eindigen. In de slotfase van de wedstrijd kregen we op een ietwat ongelukkige wijze toch nog een tegentreffer om de oren via Aimé Omgba, waardoor het in Emmen toch nog spannend werd.

Een paar dagen later, in Emmen, kon Mike Te Wierik ons al in de derde minuut op voorsprong brengen, maar zijn poging van dichtbij ging net mis. Na deze vroege kans bleef het heel lang spannend, onze trainer heeft zich hier echter niet echt druk om gemaakt: “NAC heeft eigenlijk, los van die kopbal van Jort van der Sande en die buitenspelgoal – die enkele meters buitenspel was – niet heel veel gecreëerd. Ik was dus gespannen, maar het is ook niet zo dat ik in zak en as heb gezeten.”

De bevrijdende 1-0 viel pas in de 62e minuut, toen Richairo Živković de bal op overtuigende wijze via de binnenkant van de paal tegen de touwen jaste. Kort voor tijd bepaalde invaller Jasin Assehnoun de eindstand op 2-0 door een fraai afstandsschot.

Lukkien: “Qua resultaat was het over twee wedstrijden tegen NAC gewoon top, we zijn er eenvoudig doorgekomen. Ik vind wel dat we de laatste twintig minuten in Breda en de eerste helft in Emmen te ver zijn weggezakt in niveau. We moeten het langer volhouden, negentig minuten doen wat er gevraagd wordt en controle houden. Aan de bal was het dus gewoon niet goed genoeg, dat wil je als trainer anders zien. Als je goede spelers op het veld hebt staan, moet je ook goed voetballen.”

Almere City FC
De Almeerders legden een andere route af richting de finale. De ploeg van Alex Pastoor eindigde met zeventig punten op de derde plaats in de Eerste Divisie en won de derde periode. In de kwartfinale van de play-offs was Almere te sterk voor FC Eindhoven. In Eindhoven werd een 1-0 nederlaag geleden, maar in Almere werd dit door een late treffer van Antony Limbombe toch nog weggepoetst en kon een verlenging afgedwongen worden. In de 109e minuut zorgde Rajiv van La Parra voor de 3-1, waardoor de thuisploeg naar de halve finale mocht.

In de halve finale was VVV-Venlo de tegenstander. In Venlo was Limbombe nogmaals belangrijk voor City, na een klein half uur zorgde de aanvaller voor de 1-1 eindstand. Een paar dagen later kwamen beide teams wederom niet verder dan 1-1, ook in de verlenging kwamen ze niet tot scoren. In de penaltyserie nam Almere-doelman Nordin Bakker een heldenrol op zich; door drie penalty’s te redden waren twee rake strafschoppen genoeg voor Almere.

Almere City hoopt nu voor het eerst in de clubgeschiedenis te promoveren naar de Eredivisie. Dat moet de club de eerste wedstrijd doen zonder verdediger Hamdi Akujobi, hij is geschorst. Volgens Lukkien is het een mooi affiche: “De nummer drie van de Eerste Divisie tegen de nummer zestien van de Eredivisie, precies zoals ze dat in Duitsland doen in de play-offs. Het wordt gewoon een lastig tweeluik, ze zijn daar aan iets moois aan het bouwen en ik heb daar respect voor. Wij gaan er de komende dagen alles aan doen om op het hoogste niveau te blijven.”

Voor Lukkien is het zijn laatste klus als coach van FC Emmen, de oefenmeester vertrekt na de finale naar FC Groningen: “Het gaat zeker door mijn hoofd dat dit de laatste weken zijn, maar de focus ligt nu bij Almere. Als het zondag daadwerkelijk zo is, hoop ik dat we met een geweldig feest kunnen afsluiten. Het is ook niet zo dat ik de wereld uit ben. Ik zal hier nog geregeld terugkomen om een wedstrijd te kijken.”

Afwezigen
Volgens onze trainer zijn de meeste spelers goed uit de dubbele ontmoeting met NAC gekomen: “Ik denk dat deze ploeg in staat is om veel wedstrijden in korte tijd te spelen, ook omdat we een aantal keer vroegtijdig hebben gewisseld. Het is nu zaak om nog een week te knallen. Het zal ook op mentaliteit aan gaan komen, niemand is meer echt fit en fris, maar dat is bij Almere ook het geval. Zij hebben ook al twee keer 120 minuten in de benen. Het is nu zaak om nog een week op de tanden te bijten en gas te geven.” Los van van Keziah Veendorp en Lucas Bernadou is de selectie compleet: “Veendorp is geblesseerd en Bernadou kan er morgen niet bij zijn. Dinsdag is nog te vroeg, maar hopelijk is het zondag anders.”

Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes zijn ook nog niet inzetbaar.

Historie
We speelden in totaal zestien keer eerder een officiële wedstrijd in Almere. Driemaal wisten we te winnen, vier keer werd het gelijk en negen keer won de thuisploeg. De meeste ontmoetingen waren in de Eerste Divisie, maar in het seizoen 2015/2016 kwamen we Almeerders ook al eens tegen in de play-offs. Zowel in Almere als in Emmen won Almere City met 4-1, de Flevolanders promoveerden overigens niet.

De laatste editie van deze wedstrijd eindigde in 0-0. In het Yanmar Stadion maakten twaalf spelers minuten die momenteel ook nog deel uitmaken van onze selectie; Keziah Veendorp, Miguel Araujo, Jeroen Veldmate, Jeff Hardeveld, Ole Romeny, Jari Vlak en Jasin-Amin Assehnoun begonnen aan de aftrap en Mart Lieder, Azzeddine Toufiqui, Rui Mendes, Metehan Güçlü en Arnoud Luzayadio kwamen later het veld in. Bij de tegenstander stond de penaltykiller van afgelopen zaterdag, Nordin Bakker, ook al onder de lat.

In het seizoen 2005/2006 boekten we een spectaculaire overwinning. Met zeven doelpunten, een penalty, zes gele en een rode kaart was er veel te beleven voor de 1.130 aanwezige supporters. Door doelpunten van Mourad Mghizrat, Niki Leferink (twee stuks) en een eigen doelpunt van Tomi Nyman won de ploeg van Jan van Dijk uiteindelijk met 3-4. De Emmenaren eindigden op de zesde plaats dat seizoen.

De eerste editie van deze wedstrijd was op 7 augustus 2004. In de eerste ronde van het bekertoernooi wonnen we met 3-4 door doelpunten van Lesmond Prinsen, René Wessels, Niki Leferink en Arjan Blaauw. In de tweede ronde van de beker waren de Emmenaren met 5-1 te sterk voor WHC. In de derde ronde hield het bekeravontuur helaas op, ADO Den Haag won met 3-1.

Zeventien spelers hebben voor zowel Almere City als FC Emmen gespeeld, dit waren onder andere Jeredy Hilterman (die dinsdag waarschijnlijk zal spelen namens Almere), Youri Loen, en Niek Vossebelt. Momenteel hebben wij geen spelers in de selectie met een verleden bij Almere City.