Terug naar overzicht Terug

Van een sociale angst naar een sociale baan


Voor jongeren die hulp kunnen gebruiken in hun ontwikkeling en zoektocht naar een opleiding of baan, startte in het voorjaar van 2022 het project Scoren in Drenthe. Een van de deelnemers van het eerste traject is Metin. In gesprek met hem vertelt hij hoe het met hem gaat.


Voetballiefhebber
Metin is 25 jaar. Via een re-integratietraject werkte hij in de sauna bouw. Als echte voetballiefhebber ging hij regelmatig kijken bij een training van FC Emmen: “Mijn werk- en scholingscoach Jurjen van Menso begon over Scoren in Drenthe. Toen had ik nog geen idee wat het precies was. Hij dacht dat het misschien wel iets voor mij kon zijn, omdat ik voetbal heel leuk vind.” Metin werkte toen drie halve dagen en zou naar twee halve dagen gaan. Hij twijfelde of hem dat wel goed zou doen.

Metin melde zich toch aan voor Scoren in Drenthe. Na je aanmelding heb je een gesprek met een van de jobcoaches. “Ik had een goed gesprek bij FC Emmen en kreeg het gevoel dat ze mij verder konden helpen. Ik wilde graag ontdekken wat ik leuk vind om te doen.”

Doelen stellen
Aan het begin van het traject bij Scoren in Drenthe ga je aan de slag met wat je wil bereiken. “Voor mij was dat het vinden van een werkervaringsplek.” Metin vertelt dat hij niet meer naar school wilde. In 2013 heeft hij veel meegemaakt en sindsdien is school heel moeilijk voor hem. Toen hij in 2017 ook nog ziek werd, lukte school helemaal niet meer.

Nadenken over je doelen en zelfreflectie was Metin wel gewend. “Dat heb ik wel geleerd door de therapie die ik heb gehad. Dat ging me voor een deel ook makkelijk af. Maar een half jaar gaat best wel snel. Pas na vier maanden kwam ik in contact met Nuver. Ik heb een sociale angst. Daardoor vind ik dingen doen in een groep lastig. Maar het ging best goed.”

Sociale werkervaringsplek
Na vier maanden bij Scoren in Drenthe kwam Metin in contact met Nuver; een dagbesteding voor jongeren opgestart door het Turfhuus in Emmer-Compascuum. Nuver gaf een presentatie bij Scoren in Drenthe over je huishouden en hoe je met je geld om gaat. “Ik was altijd als eerste bij de bijeenkomsten. En Nuver was er ook al op tijd. Ik heb toen een gesprekje met ze gehad. Ze vertelden dat ze een werkervaringsplek hadden waar ik aan de slag zou kunnen.” Dat bleef in Metins hoofd zitten. Samen met jobcoach Ferdi ging hij in gesprek bij Nuver. Na een goed gesprek en een positieve reactie mocht hij een dag meelopen.

Bij het Turfhuus komen mensen met verschillende problematieken. Mensen met geheugenproblematiek, fysieke problematiek, mensen die erg eenzaam zijn omdat ze geen sociaal vangnet hebben of last hebben van psychische klachten. Metin werd tijdens zijn meeloopdag goed opgevangen door de medewerkers. Hij heeft vooral gekeken wat ze allemaal doen. Het beviel zo goed dat Metin er afgelopen augustus is gestart op de werkervaringsplek voor elf uur in de week.

Toch weer naar school
“Na ongeveer drie weken had ik een goed gesprek met Ferdi en Anna, de begeleidster bij het Turfhuus. Ferdi begon direct over school. Dat was voor mij de ommekeer. Ik weet dat ik een opleiding nodig heb om werk te vinden. Daar ben ik na het gesprek over na gaan denken. De opleiding Helpende niveau 2 is een BBL-opleiding. Het is maar één jaar. Ik voel me nu heel goed en een jaar opleiding is wel te doen. Eerst ga ik meer uren opbouwen. En in september starten met de opleiding”, aldus Metin.

De jobcoaches zijn er voor jou
Scoren in Drenthe heeft Metin echt verder geholpen in zijn ontwikkeling. Ook als je niet zo veel met voetbal hebt kun je er veel leren. Je leert van de groep door met elkaar samen te werken. En je doet leerzame activiteiten zoals Expeditie Robinson. Je hoeft niet hoog te presteren. De hulp die jij nodig hebt krijg je van de jobcoaches. Ze zijn er voor jou en helpen je echt verder. Metin bevestigt dat: “Kijk nou naar mij. Ik had een sociale angst en doe nu sociaal werk! Als je echt aan jezelf wil werken, dan kun je veel bereiken.”

Tekst en foto’s via: Werkgevers Servicepunt Drenthe