Terug naar overzicht Terug

Terug in de Tied met: Frank Olijve


In ‘Terug in de Tied’ blikken we tijdens het WK in Qatar elke week met een oud-speler terug op zijn tijd bij FC Emmen. We beginnen deze week met Frank Olijve.

Olijve kwam in de zomer van 2013 transfervrij over van PEC Zwolle en speelde vervolgens in vier jaar tijd 125 officiële wedstrijden voor onze club. In die tijd groeide hij uit tot een echte publiekslieveling. In 2017 vertrok hij naar de Verenigde Staten voor een buitenlands avontuur bij Orange County SC. Na een halfjaar keerde hij terug naar Nederland om bij De Graafschap zijn profcarrière te beëindigen. Tegenwoordig speelt de middenvelder bij DVS’33 Ermelo in de Derde Divisie.

In het dagelijks leven is Olijve werkzaam als senior accountmanager. “Na mijn actieve carrière als profvoetballer wilde ik graag een nieuwe baan buiten het voetbal. Ik heb mij goed ingelezen en ik vond dit het best bij mij passen”, aldus Olijve.

Door zijn drukke baan en het voetballen bij DVS’33 heeft hij weinig tijd om het betaalde voetbal nog intensief te volgen. “Maar in het weekend kijk ik wel wedstrijden uit de Eredivisie en ik ben goed op de hoogte van wat er allemaal speelt. Zeker mijn oude clubs volg ik met extra interesse natuurlijk. Helaas heb ik geen tijd om in de weekenden nog wedstrijden te bezoeken.”

In zijn tijd als voetballer bij FC Emmen werkte hij ook op kantoor: “Ik was nooit echt iemand die na de training naar huis ging en verder niets deed. Ik ben van mening dat je als profvoetballer veel vrije tijd hebt en ik ben altijd bezig geweest met mijn eigen ontwikkeling, ook buiten het veld. Ik ben toen met toenmalig algemeen directeur Wim Beekman in gesprek gegaan om te kijken of ik de club ook op andere vlakken kon helpen. Op dat moment stond de merchandise van FC Emmen nog in de kinderschoenen en dat heb ik toen mogen opzetten. Ook mocht ik nadenken over de zichtbaarheid van de club in de regio. Sponsoren van de club hebben FC Emmen-minikits ingekocht en wij mochten die als club gericht weggeven. Veel Emmenaren reden met een FC Emmen-minikit in de auto en op die manier werd FC Emmen, eigenlijk voor het eerst, goed zichtbaar in de regio. Dat was echt tof om te doen.”

Ook als voetballer had de geboren Amsterdammer het goed naar zijn zin in Emmen: “Ik ben de club ontzettend dankbaar. Ik had destijds een heel zware blessure en ben toen bij FC Emmen weer helemaal opgebloeid. Ik heb verschillende trainers gehad die mij, in combinatie met het fantastische team, écht een betere speler hebben gemaakt.”

In die vier jaar dat Olijve voor FC Emmen uitkwam ging het steeds beter met de club. Olijve: “Er kwam in de loop van de tijd steeds meer publiek en een fanatieke aanhang, dat is echt mooi om die ontwikkelingen van dichtbij mee te maken. Van een aantal personen van de fanatieke aanhang krijg ik nog steeds berichtjes, dus dat is alleen maar leuk.”

Ook aan voorzitter Ronald Lubbers heeft hij louter goede herinneringen. “Toen ik weer geblesseerd raakte, zorgde Ronald dat alles goed voor me geregeld werd en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Ik kijk met een heel positief gevoel terug op mijn tijd in Emmen.”

De periode onder Joop Gall zal Olijve altijd koesteren. “We speelden in het seizoen 2014/2015 echt goed voetbal, maakten veel goals en eindigden op plek vier. Die periode is mij heel erg bijgebleven.” Met Gall onderhoudt de inmiddels 33-jarige middenvelder een bijzondere band. “Hij heeft mij toen naar FC Emmen gehaald, hij kende mijn kwaliteiten en wist dat ik net terugkwam van een blessure, maar hij sprak heel veel vertrouwen in mij uit. Dat is heel belangrijk geweest in mijn carrière.”

Olijve: “Wat ik het mooiste vind aan FC Emmen is de rust die heerst rondom en binnen de club. De trainer zit er bijvoorbeeld al heel lang. Ik vind het mooi om te zien dat de beleidsbepalers vasthouden aan een bepaalde structuur en niet snel in paniek raken. Ook kijk ik graag naar Mark Diemers, die ken ik nog van mijn tijd bij De Graafschap. Dat vind ik echt een goede speler.”