Terug naar overzicht Terug

Sparta Rotterdam-FC Emmen: er gebeurt altijd wat


Wellicht dat bij FC Emmen de spanning er een beetje af is na de topper tegen Almere City. Het duel eindigde in 2-2 wat gelet op de omstandigheden, een uur lang in ondertal, best een goed resultaat was. Alleen de tegengoals in de laatste minuten waren de oorzaak van een lichte kater. Zondag moeten de gedachten echter bij het duel in Rotterdam zijn waar FC Emmen de kans heeft om de voorsprong op nummer zes Sparta verder uit te bouwen.


Hoewel de onderlinge geschiedenis tussen FC Emmen en Sparta Rotterdam slechts zeven seizoenen beslaat, de Rotterdammers hebben natuurlijk het grootste deel van het bestaan in de hoogste klasse gespeeld, zijn er opvallend veel duels met een apart verhaal. Zo ging Sparta in de eerste wedstrijd nadat Sparta voor het eerst in de geschiedenis was gedegradeerd, in Emmen met 3-0 onderuit. In Rotterdam viel echter het meeste te beleven. De eerste wedstrijd van FC Emmen, toen nog Emmen, ging niet door. Een uur voor aanvang werd wegens ijsvorming op het veld, het was de laatste dag van januari 2003, de wedstrijd afgeblazen en moest Emmen onverrichter zake naar huis.

Op 9 april 2004 zorgde Emmen voor een opmerkelijk resultaat door in Rotterdam met 4-3 te winnen. Dat zag er aanvankelijk niet naar uit want binnen zes minuten stond de thuisclub met 2-0 voor. Dirk Jan Derksen slaagde er in om binnen een minuut twee gele kaarten op te lopen maar de drie punten gingen mee naar Emmen. Ruim zes jaar later debuteerde nieuwe trainer René Hake in de uitwedstrijd tegen Sparta. Hij had pech want bij Sparta speelde o.a. Kevin Strootman die twee maal scoorde in de 5-0 zege. Op 21 november 2011 begon FC Emmen in Rotterdam enthousiast aan de wedstrijd en nam de leiding met een fraaie goal van Randy Wolters. Weinigen konden echter van het doelpunt genieten omdat de mist erg dicht was en zelfs zodanig dat het duel na een kwartier werd gestaakt. Acht dagen later werd het restant gespeeld.

Op 1 april 2013 was het groot feest in het Sparta stadion toen FC Emmen op bezoek kwam. Dat laatste was niet de reden voor een feest maar Sparta vierde het 125 jarig bestaan in een vol stadion met 10.800 bezoekers. FC Emmen werkte echter niet mee want het ging dankzij een mooie treffer van Elson Almeida met een 1-0 zege naar huis. Het resultaat zorgde voor een crisis want een dag later werd trainer Michel Vonk ontslagen. Vorig seizoen was Sparta Rotterdam-FC Emmen een ‘normale’ wedstrijd waarin FC Emmen opnieuw won en wel met 2-1. Dit seizoen is er echter weer iets bijzonders want na het voortijdige ontslag van trainer Gert Kruys speelt Sparta de eerste thuiswedstrijd onder de interim-trainers John de Wolf/Peter van den Berg uitgerekend tegen FC Emmen. De motivatie is dus bij de Rotterdammers volop aanwezig, bij FC Emmen zal het hopelijk niet anders zijn.