Terug naar overzicht Terug

SC Veendam drukt FC Emmen naar laatste plaats


 Supporter Ab Struik ontwierp ooit de rode lantaarn in de tijd dat Jan Olde Riekerink nog trainer van FC Emmen was. Het symbool voor de bezetting van de laatste plaats kreeg een plaatsje in het museum maar kan na het verlies tegen SC Veendam weer te voorschijn worden gehaald. Op de zege voor de Oostgroningers viel ook helemaal niets af te dingen. Na twee forse nederlagen in uitwedstrijden was het doel in eigen huis het geschonden blazoen weer wat op te poetsen maar het bleef in de goede bedoelingen steken. Trainer René Hake: ,,We wilden deze wedstrijd aangrijpen om weer een ander gevoel te krijgen door een positief resultaat neer te zetten maar dat is dus mislukt. We bleven vaak te kort spelen en vergaten de ruimtes achter de tegenstander te bespelen. We hebben wel kansen gehad via Rojer en Wolters met name maar het fortuin ontbrak. We zitten duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Maar aan het begin van het seizoen is het ons gelukt om uit het dal te klimmen en dat gaat ons nu ook lukken.’’
Bij FC Emmen was er een plaatsje in de basis ingeruimd voor Michal Mravec. De spaarzaam ingezette middenvelder werkte hard maar kon toch ook geen lijn in het spel van de Emmenaren brengen. Het lukte te zelden om de spitsen in stelling te brengen omdat de Veendammers op het middenveld meestal de baas in de persoonlijke duels waren. Ze kregen ook de eerste goede kans toen Jonathan Opoku na een kwartier leek te scoren met een lob over doelman Harm Zeinstra maar pech had dat de bal via de stuit net over de lat ging. Na een klein half uur kreeg ook FC Emmen een riante mogelijkheid, de kopbal van Eldridge Rojer van dichtbij was ook goed geplaatst maar een geweldige redding van doelman Leonard Nienhuis voor kwam dat FC Emmen de leiding nam. Op aangeven van Mravec kopte Rojer even later nog een keertje over. 
De supporters waren van plan er een feestje van te maken.
Eldridge Rojer springt er boven uit.
   
 Michal Mravec glijdt naar de bal. Mitch Apau (22) lijkt net te laat te komen.
   
De klok stond op de 31e minuut toen de eerste treffer voor de gasten viel. Bart de Groot verloor een duel met Petrit Hoxhaj die Lars Lambooy de diepte in stuurde. De voorzet van laatstgenoemde werd vervolgens door Jonathan Opoku ineens langs Zeinstra getikt: 0-1.  FC Emmen kreeg tot aan de rust nog wat kansjes via Jeffrey de Visscher en Arsenio Halfhuid maar het gewenste succes bleef uit. FC Emmen had ongetwijfeld het plan opgevat om na de thee beter voor de dag te komen en was in de 51e minuut ook dichtbij de gelijkmaker. Op aangeven van Renaldo Jongebloet kreeg Randy Wolters een schietkans maar mikte net naast. Amper een minuut later kreeg FC Emmen een nieuwe tegenslag te verwerken toen SC Veendam wel scoorde. Op rechts lanceerde Lambooy een voorzet die halverwege de elfmeterstip en de doellijn belandde. Dan Romann werd niet echt gehinderd en zijn kopbal ging met een mooi boogje over doelman Zeinstra in het doel: 0-2.
Er was nog redelijk veel tijd over voor FC Emmen om de zaken om te draaien, maar het kon SC Veendam na die 0-2 niet echt verontrusten. René Hake gooide nog al zijn wissels in de strijd maar dat leidde niet tot kwaliteitsverhoging. De enige opwinding ontstond kort voor tijd bij een duwpartij tussen Kaye Coppoolse en Kevin Görtz wat beiden op een gele prent kwam te staan. Ook vier minuten extra tijd waren niet aan FC Emmen besteed waardoor de winst in de vijftigste derby verdiend ging naar SC Veendam. 
Kay Velda (links liggend) en Randy Wolters (rechts liggend) geblesseerd. 
   
Mitch Apau (links) en Mehmet Boztepe (tweede van rechts) beoefenen het “Spiel ohne Ball.’
FC Emmen-SC Veendam 0-2. 31. Opoku 0-1, 52. Romann 0-2. Scheidsrechter: Abbing. Gele kaart: Görtz, Wolters (FC Emmen), Coppoolse, Wagenaar (SC Veendam). Toeschouwers: 3186.
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Fischer, Halfhuid, Görtz, Mravec (83. Velda), De Groot, Wolters, De Visscher (76. Boztepe), Jongebloet (69. Almeida), Rojer.
SC Veendam: Nienhuis; Wagenaar, Loohuis, Vakalopoulos, Apau, Romann (84. Feenstra), Hoxhaj (77. Coppoolse), Menting, Lambooy, Opoku (79. Kluin), Hutten.