Rudy Jansen tikt FC Emmen naar broodnodige winst

Over de vraag of de 1-0 zege van FC Emmen wel of niet verdiend was waren de experts het snel eens. Trainer Gerry Hamstra van FC Emmen: ,,De gelukkigste heeft gewonnen.” Collega Jurrie Koolhof van Cambuur Leeuwarden: ,,Er was maar een ploeg die recht op de drie punten had en dat was Cambuur.” Maar zo is het voetbal leven: niet iedere ploeg krijgt wat het verdiend wat FC Emmen een paar dagen eerder tegen RBC Roosendaal op pijnlijke wijze had ervaren. De drie punten voor de Emmenaren betekende tevens dat het nog steeds volop in de race om kwalificatie voor de play offs zit. Waar het overigens dringen is geblazen. RBC, TOP en FC Emmen hebben alle drie 43 punten terwijl Stormvogels Telstar zich daar bij kan voegen indien het de inhaalwedstrijd tegen Haarlem wint. Nummer acht Go Ahead Eagles is inmiddels door de nederlaag tegen TOP Oss met 44 punten binnen bereik van de genoemde clubs gekomen. De spanning neemt dus aardig toe.
De storm was op het kunstgras van Cambuur Leeuwarden, dat waarschijnlijk weer wordt vervangen door gewoon gras, een belangrijke factor. De thuisclub trok met de wind in de rug fel ten aanval en kreeg snel een aantal doelrijpe kansen. De beste had Marc Mboua die in de derde minuut op de lat knalde. Na een kwartiertje was de Leeuwarder storm een beetje tot bedaren gebracht en kon FC Emmen aan aanvallen gaan denken. Roy Stroeve kreeg tussen de 16e en 25e minuut drie kansjes maar zag doelman Peter van der Vlag twee maal goed reageren en kopte uit een vrije trap rakelings naast.
Na een klein half uur haalde Cambuur middenvelder Adnan Barakat met een vrije trap vanaf dertig meter uit en knalde buiten bereik van Thomas Villadsen op de lat. FC Emmen kwam met de schrik vrij en dat herhaalde zich twee minuten later toen Mboua een kopkans kreeg in het doelgebied maar kans zag over te koppen. Ook FC Emmen kreeg nog een mogelijkheid toen Geoffrey Verweij – hij kon in de ogen van scheidsrechter Roelof Luinge weinig goed doen – in het strafschopgebied met slechts een man voor zich werd aangespeeld. In plaats van voor de goal te gaan legde hij de bal echter buiten de zestien terug waardoor de kans verloren ging.
Wie na de thee had gedacht dat FC Emmen met windkracht negen in de rug zou domineren kwam bedrogen uit. De thuisclub zorgde voor behoorlijk wat druk op de Emmer veste waar doelman Thomas Villadsen genoeg gelegenheid kreeg zijn talenten te etaleren. Halverwege de tweede helft kwam FC Emmen ook weer aan aanvallen toe maar Marcel Pannekoek en Geoffrey Verweij knalden ongecontroleerd richting Cambuur doel. Jurrie Koolhof gooide inmiddels al zijn hulptroepen in de strijd waaronder spits Marinus Dijkhuizen die het volgend seizoen naar een andere werkgever mag omzien. Het baatte evenwel niet want de goal viel aan de andere kant. In de 77e minuut zette Geoffrey Verweij voor en de voor de onopvallend spelende Morten Friis ingevallen Bas Dost tikte bij de tweede paal in: 0-1. Zo leek het althans maar in werkelijkheid was het Cambuur aanvoerder Rudy Jansen die zijn eigen doelman passeerde. De voorsprong werd deze keer wel over de streep getrokken met als enig minpuntje de gele kaart voor Frank Broers. Het was zijn vijfde, dus is hij zondag tegen ADO Den Haag automatisch afwezig. Daarnaast loopt nog een definitieve uitspraak over de rode kaart tegen AGOVV.
Cambuur Leeuwarden-FC Emmen 0-1. 77. Jansen (eigen doel) 0-1. Scheidsrechter: Luinge. Gele kaart: Van der Weij (Cambuur Leeuwarden), Broers (FC Emmen). Toeschouwers: 3917.
Cambuur Leeuwarden: Jansen, Brack, De Wagt, Katipana (77. Van der Heide), Hooyboer, Mboa, Barakat, Colak, Van der Weij (70. Dijkhuizen), Juliana (85. El Khalifi).
FC Emmen: Villadsen; Demeijer, Van der Kruis, Broers, Bevaart, Kamps, Stroeve, Pannekoek, Verweij, Sergio van Dijk, Friis (67. Dost).