Terug naar overzicht Terug

Roelof (77): de oudste voetballer van FC Emmen


Voor Drent Roelof Hollander is voetbal zijn lust en zijn leven. Als voetballer was hij jarenlang te vinden op de amateurvelden van FC Klazienaveen. Vanaf 1985 vooral langs de lijn, nadat FC Emmen haar debuut maakte in het betaald voetbal. Maar daar kwam een paar jaar geleden abrupt een verandering in na twee beroertes en een TIA. Via FC Emmen OldStars hervindt hij het plezier in het spelletje én het leven terug.


De problemen met zijn gezondheid sloegen als een bom in bij Roelof. Lichamelijk, maar ook emotioneel kon hij de klappen moeilijk verwerken. Tot hij twee jaar geleden in de krant las dat zijn favoriete eredivisieclub, FC Emmen, een bijeenkomst organiseert om ouderen kennis te laten maken met Walking Football: “Ik dacht: Roelof, daar moet je bij zijn, dat is iets voor mij.”

Roelof werd lid van het net nieuw opgerichte OldStars-team en is met zijn 77 jaar de oudste speler van het gezelschap. Ook gaat hij vrijwilligerswerk verrichten voor zijn favoriete club; het gereed maken van het stadion voor de wedstrijd.

Inmiddels is het OldStars-team uitgegroeid tot een uitgebreide selectie. “Toen ik twee jaar geleden begon waren we met een man of vijf. In twee jaar tijd is dat gegroeid tot ongeveer dertig man.” Met een eigen OldStars-team zorgt FC Emmen ervoor dat 60-plussers uit de regio gezonder leven en sociale contacten worden uitgebreid. Iedere week wordt er in stadion De Oude Meerdijk getraind en na afloop gezamenlijk een drankje gedronken.

Hoewel de 77-jarige voetballer veel mooie momenten beleeft, heeft hij het soms nog moeilijk: “Er zijn dagen dat het niet goed gaat met mij. Dat raakt mij. Dan vind ik het mooi dat er voetbal is. Daar ben ik FC Emmen dankbaar voor. Ik loop tegen de tachtig, wie wil er nou niet oud worden bij zijn favoriete club.”