Raymond Gyasi zet FC Emmen op het goede spoor

FC Emmen was aan een driepunter toe na uit de laatste vier duels slechts twee punten te hebben behaald. Achilles ’29 leek een ideaal slachtoffer maar na een helft spelen stond het nog dubbelblank. Invaller Raymond Gyasi maakte direct na de rust het verschil met twee fraaie treffers waarmee hij de grondslag legde voor de 3-1 overwinning.

Trainer Gert Heerkes was uiteraard verguld met de winst. ,,Het was een mooie dag voor ons. De 3-1 winst was belangrijk naast het feit dat een nieuwe trainer voor het volgende seizoen is benoemd. Dat schept de noodzakelijke duidelijkheid. De spelers heb ik een compliment gemaakt met de terechte overwinning en drie mooie goals. Ze waren op het einde nog kwaad dat ze een tegengoal kregen. Dat tekende het professionalisme waarmee ze de wedstrijd hebben uitgespeeld.” Achilles coach Eric Meijers, die voor de derde keer achter elkaar zijn ploeg met 3-1 zag verliezen, vond de nederlaag terecht en wenste FC Emmen alvast veel succes in de nacompetitie.

Johan Kulhan, hij speelde zijn 100e wedstrijd in het profvoetbal, pakt Freek Thoone bij zijn shirt.

Jurjan Mannes gaat Boy van de Beek (18) voorbij.

Een snelle voorsprong nemen was het plan van FC Emmen. Een goed plan want in verreweg de meeste gevallen is de ploeg die dat kan bewerkstelligen spekkoper. Maar de eerste goal liet toch een tijdje op zich wachten ondanks een onvoorstelbare hoeveelheid kansen in het eerste deel van de eerste helft. De gasten uit Groesbeek gaven veel ruimte weg maar de Emmenaren weigerden consequent daarvan te profiteren. Het begon al in de vijfde minuut met Erixon Danso die twee mogelijkheden kreeg die hij ten onrechte onbenut liet. Mannes brak drie minuten later door maar werd kort voor de zestien meter ten val gebracht. De aansluitende vrije trap van Boy Deul leverde, zoals meestal bij FC  Emmen, niets op. Op een pass van Danso raakte Marnix Kolder de bal verkeerd in een aantrekkelijke positie en kort daarop passte Kolder op Mannes maar had beter zelf voor de goal kunnen gaan. Na schoten van Danso en Deul over het doel en tot hoekschop omgebogen, was Achilles ’29 aan de beurt en kreeg na een half uur prompt een geweldige kans op de 0-1. Thijs Hendriks zag zijn kopbal van dichtbij echter door Dennis Telgenkamp onschadelijk gemaakt hoewel volgens sommigen de bal de doellijn was gepasseerd. Het publiek begon zo langzamerhand een beetje te mopperen over de besluiteloosheid in de voorste lijn en de spelers leken het geloof in een snelle goal te hebben begraven. De vaart ging er uit en vijf minuten voor de pauze kwam daar nog bij dat Boy Deul geblesseerd uit viel en moest worden vervangen door Raymond Gyasi.

Dennis Telgenkamp grabbelt de bal net voor of net achter de doellijn weg.

Frank Olijve in duel met Migiel Zeller (rechts). Foto’s: Boudewijn Benting.

Het uitvallen van Boy Deul bleek achteraf een zegen te zijn. Niets ten nadele van Deul, maar zijn vervanger Raymond Gyasi zette FC Emmen binnen een kwartier na rust feitelijk op winst. Binnen een minuut scoorde hij, in de diepte gestuurd door Marnix Kolder, de 1-0. Dik tien minuten later ontving hij de bal uit de eerste hoekschop na de pauze, maakte ruimte en haalde vervolgens verwoestend uit 2-0. Daarna was het zaak de wedstrijd tot een goed einde te brengen wat de laatste weken een probleempje was. Deze keer lukte dat prima, er kwamen nog meer kansen en Achilles ’29 was tamelijk machteloos. Toen Rick ten Voorde er uit de rebound na een knal op de kruising van Erixon Danso 3-0 van maakte was de buit definitief binnen. De 3-1 in de extra tijd was een schoonheidsfoutje.

Raymond Gyasi nam de 1-0 en 2-0 voor zijn rekening.

Rick ten Voorde (tweede van rechts) scoorde de 3-0.

Sander Rozema met een technisch hoogstandje (Foto’s: Bennie Wolbers)

FC Emmen-Achilles’29 3-1. 46. Gyasi 1-0, 58. Gyasi 2-0, 81. Ten Voorde 3-0, 90. Sürmeli 3-1. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Assistent scheidsrechter: Bluemink, Jongenotter. Vierde official: Van der Eijk. Gele kaart: Boelens (Achilles ’29). Toeschouwers: 2640.
FC Emmen; Telgenkamp: Kulhan, Seip, Siekman, Kwee, Rozema, Olijve, Mannes, Deul (41. Gyasi), Kolder (75. Ten Voorde), Danso (84. Hagenauw).
Achilles ’29: Ter Wielen: Boelens (59. Popalzay), Beijer (70. Van Straaten), Dingil, Surmeli, Hendriks, Van Steen, Dekkers, Thoone, Van de Beek (82. Boogers), Zeller.