Terug naar overzicht Terug

Punt FC Emmen tegen Sparta dik verdiend


 


Rutger Worm in duel met Spartaan Tony Varela die de bal op de verkeerde plaats zoekt.

   

De kopstoot van Rutger Worm had drie punten kunnen betekenen.

 

Kelvin Maynard (rechts) in gevecht met Donovan Slijngard (Foto’s Boudewijn Benting)

Het doelpuntloze gelijke spel tegen Sparta proefde een beetje als een overwinning voor FC Emmen. De Rotterdammers waren duidelijk als favoriet naar Emmen getogen, maar aan de andere kant was het ware FC Emmen tot nu toe nog niet echt zichtbaar geweest. Wel goede momenten in voorgaande die echter te schaars waren om een wedstrijd tot een goed einde te brengen. In de eerste helft tegen Sparta was het ook nog niet overtuigend, doch na een aantal omzettingen werd er in het tweede deel prima gespeeld. Alleen het toetje in de vorm van een goal ontzegde de ploeg zich zelf hoewel er wel een paar momenten waren die om een goede afronding vroegen. Een ontevreden trainer Joop Gall dus ,,Integendeel, we hebben een punt gepakt tegen een goede ploeg. Ik moet mijn elftal een compliment geven voor het spel in de tweede helft. Hier kunnen we behoorlijk mee verder.’’

 

Alexander Bannink probeert zich een weg door de Sparta verdediging te banen.

 

Marvin Wijks sticht gevaar voor het Sparta doel (Foto’s Gerrit Rijkens).

De eerste 45 minuten gaf nog een stroef  FC Emmen te zien. Sparta liet bij voorkeur Mauricio Mazzetti de opbouw van achter uit verzorgen en dat is niet het sterkste punt van de Argentijn. Het balbezit was daardoor meestal te kort en voorin werd te geforceerd spits Wout Weghorst gezocht die tegen het centrale duo Van Boxel/Van Son kansloos was. Grote kansen creëerde FC Emmen dan ook niet. Een aardig schot van afstand van Jorrit Kunst leverde een probleempje bij Sparta doelman Nico Pellatz op Kay Velda mikte kort voor rust na goed werk van Kelvin Maynard net over. Sparta was de betere ploeg in de eerste periode, het lichte overwicht zorgde voor vier hoekschoppen tegenover nul voor FC Emmen maar reële scoringskansen waren er ook amper. Quenten Martinus was er na een half uur het dichtst bij de openingstreffer maar doelman Peter van der Vlag kreeg er een knuist tegen aan en de rebound was aan spits Sandro Calabro niet besteed.

Trainer Joop Gall haalde in de tweede helft Rutger Worm en Said Bakkati voor Mauricio Mazzetti en Wout Weghorst in de ploeg terwijl Kelvin Maynard centraal naast Antoine van der Linden ging spelen. Het waren wissels die hout sneden. Gall: ,,Er stond een heel ander elftal in het veld dan voor de rust. Bij vlagen hebben we uitstekend gevoetbald en hadden ook een paar mogelijkheden om de score te openen.’’ De wedstrijd werd een stuk aantrekkelijker met een sterk spelend FC Emmen terwijl Sparta de door de offensieve drang van FC Emmen ontstane ruimte probeerde te benutten. Een goede poging van Marvin Wijks en een knal van Anmar Almubaraki hadden een beter lot verdiend. Sparta was echter ook niet kansloos getuige een knal van Ilias Bel Hassani op de lat.

De slotfase was bepaald enerverend, zelfs de vroege vertrekkers bleven op hun plaatsen. Rutger Worm had in de 89e minuut de kans om zijn nieuwe club op voorsprong te zetten wat vermoedelijk drie punten zou hebben opgeleverd. Zijn kopstoot uit een voorzet vanaf rechts raakte echter de buitenkant van de rechterstaander. FC Emmen kreeg vervolgens nog bijna het deksel op de neuzen toen Mario Bilate in de extra tijd een kopbal losliet die echter door Peter van der Vlag onschadelijk werd gemaakt. Het was het sluitstuk van een vooral in de tweede helft aantrekkelijk duel waarvoor veel te weinig toeschouwers naar het Univé stadion waren gekomen.

FC Emmen-Sparta Rotterdam 0-0. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Gele kaart: Bannink (FC Emmen), Bilate, Van Son (Sparta). Toeschouwers: 1923.
FC Emmen: Van der Vlag; Maynard, Mazzetti (46. Bakkati), Van der Linden, Kunst, Velda, Almubaraki, Bannink, Wijks (78. Mamedov), Weghorst (46. Worm), Rojer.
Sparta Rotterdam: Pellatz; Slijngard, Van Boxel, Van Son, Nys, Varela, Bel Hassani, Nieuwendaal, Martinus (81. Deekman), Calabro (67. Mahi), Bilate.