Pijnlijke nederlaag in Volendam

In een wedstrijd met twee gezichten hebben we met 3-1 verloren op bezoek bij FC Volendam. Waar spel van FC Emmen er voor rust goed uit zag, ging het na rust helaas mis.

In de eerste minuten kreeg de thuisploeg twee mogelijkheden. Eerst kon Daryl van Mieghem uit een moeilijke hoek vanaf links schieten, maar hij deed dat in de handen van Mickey van der Hart. Een minuut later was het vanaf ongeveer dezelfde positie Henk Veerman die een poging waagde, maar ook nu zat Van der Hart er goed bij.

Daarna was het de beurt aan de Emmenaren. De eerste kans was voor Jeremy Antonisse, die uit de rebound na een schot van Mark Diemers op de net op tijd opgekrabbelde Volendam-doelman Filip Stanković stuitte. Daarna bleef het even stil, maar vanaf halverwege het eerste bedrijf volgde een Drentse kansenregen. Het was het gevolg van goed druk zetten van de ploeg van Dick Lukkien, die de Volendammers weinig tijd gaf in de opbouw. Het leidde tot veelvuldig Drents balbezit op de Volendamse helft en de nodige kansen.

De eerste daarvan was voor Ole Romeny, die het publiek bijna een déjà vu gaf. Oud-Volendammer Jari Vlak kopte een corner van Diemers richting tweede paal, waar Romeny met een acrobatische poging de bal in de goal probeerde te werken – maar helaas zonder succes.

Na een klein half uur spelen leek de verdiende voorsprong te komen. Diemers gaf voor vanaf rechts en via een Volendammer belandde de bal op de binnenkant van de paal. Vervolgens kopte Antonisse uit de rebound over. Diezelfde Antonisse zorgde even later voor nieuwe opwinding, door vanaf 25 meter het doel van Stanković onder vuur te nemen. Uit de daarop volgende corner was Dennis Vos dichtbij.

In het slot van de eerste helft volgden ook nog kansen op de openingstreffer. Eerst eindigde een schitterende aanval over veel schijven bij Antonisse, die na het omspelen van de keeper over het doel schoot. Daarna was Richairo Živković nog tweemaal gevaarlijk; eerst met een schot dat werd geblokkeerd, daarna met een hakje uit een voorzet.

Snel loon naar werken, maar geen resultaat
Zo baalden de Emmenaren dat het nog altijd 0-0 stond, maar na rust kreeg de ploeg snel loon na werken – heel snel; al na dertien seconden. Het ging achterin bij Volendam niet goed in de opbouw en Romeny profiteerde daarvan. De bal rolde over de achterlijn, iets wat de terugrennende Stanković niet meer kon voorkomen. De doelman kreeg de goal op zijn naam.

Maar vervolgens ging de thuisploeg op zoek naar de gelijkmaker en daardoor moest Van der Hart aan de bak. Met een snelle reflex voorkwam hij de gelijkmaker uit een corner, om vervolgens meteen weer op te staan en de weer ingekopte rebound te vangen. Enkele minuten later had hij hulp van Mike Te Wierik, die op de doellijn een schot van Oskar Buur wegkopte. Zo was het even billenknijpen voor de Emmenaren in de fase na de goal.

Net toen die Volendamse storm voorbij leek te zijn, viel de gelijkmaker toch. Benaissa Benamar kopte van dichtbij raak uit een corner: 1-1. En dus was het des te zuurder dat de Drentse mogelijkheden voor rust niet benut waren.

In de slotfase ging het nog helemaal mis voor de Emmenaren. Eerst viel Antonisse geblesseerd uit met liesklachten (de verwachting is gelukkig dat hij de volgende wedstrijd wel weer inzetbaar zal zijn) en nadat Živković een kans op de 1-2 onbenut liet, was het vlak voor tijd de ingevallen Bilal Ould-Chikh die na een wat gelukkige omschakeling de 2-1 maakte. FC Emmen ging op zoek naar de gelijkmaker, maar in de counter werd het zelfs nog 3-1 via Van Mieghem. Zo keerden de rood-witten met een heel naar gevoel terug naar De Oude Meerdijk.

Door de nederlaag loopt het gat met FC Volendam op tot vijf punten. Volgende week wacht opnieuw een kraker tegen een directe concurrent, dan mogen we het in eigen huis opnemen tegen Excelsior.

FC Volendam – FC Emmen: 3-1
46. Stanković 0-1 (e.d.)
67. Benamar 1-1
88. B. Ould-Chikh 2-1
90+2. Van Mieghem 3-1