Persoonlijke fouten nekken FC Emmen

Excelsior was de 4-2 nederlaag in Emmen nog niet vergeten toen het in de tweede helft compleet werd weggespeeld door een ontketend FC Emmen. ,,De angst zat er nog een beetje in”, verklaarde trainer Alex Pastoor. ,,Godzijdank scoorde FC Emmen snel wat een reden te meer was om er vol tegen aan te gaan.” De snelle goal van FC Emmen was dus zoiets als de kat op het spek binden maar wat had FC Emmen anders moeten doen Het sloot een perfecte aanval na 3 minuten en 40 seconden af met een fraaie goal van Hans Denissen.

Korte vreugde

De FC Emmen aanhang, de trouwsten van de trouwsten waren er weer, wreef zich de ogen uit. Helemaal logisch was het doelpunt vanuit een tactisch oogpunt ook niet. FC Emmen coach Harry Sinkgraven had een compact systeem voorgeschreven waarbij wel druk moest worden gezet maar hooguit tot aan de middencirkel. Maar al in de eerste minuten draafden verdedigers als Arjen Bergsma en Kevin Görtz in de buurt van het strafschopgebied van Excelsior waardoor de lijnen lang werden. De snelle en wendbare Rotterdamse aanvallers konden zich mede daardoor herstellen en dartelden vrolijk door de poreuze Emmer verdediging. Na een kwartier stond de gelijkmaker op het scorebord toen Gyon Fernandez de zwak spelende Kevin Görtz uitspeelde en de bal onder het lichaam van doelman Harm Zeinstra door schoof: 1-1. Vooral het hart van de verdediging had een zwarte dag. Kevin Görtz en Guus de Vries lieten zich voortdurend het Kralingse bos in sturen en de 2-1 en 3-1 in de 26e en 28e minuut via Fernandez en Erasmus waren daarvan het gevolg. ,,Ongelooflijk”, kreunde Sinkgraven. ,,Je komt zo snel voor met een goede goal en dan zak je helemaal weg. Het centrum van de verdediging had vooral geen grip op Erasmus. De doelpunten vielen allemaal door persoonlijke fouten.”

Chaos.

Een tegenvaller was opnieuw het vroege uitvallen van Roy Stroeve die last heeft van een buikspierblessure. Hij wordt voortdurend opgelapt maar kort voor rust ging het niet meer en Sofian Akouili moest hem doen vergeten. Na rust bleef ook de zwakke linkerverdedger Bai Kamara in de kleedkamer achter waarvoor de Braliaan Lazaro in het centrum van de verdediging zijn beperkte kunsten mocht vertonen. Guus de Vries verhuisde daardoor naar de linkerkant. Excelsior had in de tweede helft niet meer de scherpte van voor de pauze en zag bovendien na een uur topscorer Fernandez met een blessure uitvallen terwijl kort voor rust nummer tien Michal Janotka al noodgedwongen was vervangen. FC Emmen kreeg in de 60e minuut nog een kansje toen een lange bal van Hans Denissen bijna de eenzame strijder Milos Malenovic bereikte maar die kreeg het speeltuig net niet onder controle. Excelsior was kort daarna gevaarlijk via invaller Roland Bergkamp die op de lat schoot en een minuut nadien verhoogde Kermit Erasmus de feestvreugde voor de thuisclub door fraai door de Emmer ‘verdediging’ te soleren en de 4-1 eindstand op het scorebord bracht. Dat het bij de vier Rotterdamse goals bleef was ook te danken aan diezelfde Erasmus die vijf minuten voor tijd een opgelegde kans liet liggen. In de laatste minuten probeerde FC Emmen nog een tweede treffer af te dwingen maar een vrije trap van Denissen en een actie van Malenovic hadden geen positief effect op de stand. ,,Wat mij betreft moeten we dit snel vergeten”, aldus een teleurgestelde Harry Sinkgraven.

Gyon Fernandez (11) prikt de bal langs Harm Zeinstra.

Excelsior-FC Emmen 4-1. 4. Denissen 0-1, 16. Fernandez 1-1, 26. Fernandez 2-1, 28. Erasmus 3-1, 71. Erasmus 4-1. Scheidsrechter: Boelen (Belg). Toeschouwers: 1436.
Excelsior: Van Dijk; Nieveld, Mokotjo, Van Peppen, Machek, Koolwijk (75. El Mossaoui), Janotka (42. Mossaoui), Wattamaleo, Fernandez (59. Bergkamp), Erasmus, Schet.
FC Emmen: Zeinstra; Bergsma, Görtz (72. Beda), De Vries, Bai Kamara (46. Lazaro), Ripson, Stroeve (43. Akaouili), Poldervaart, Denissen, Malenovic, Houtkoop.