Terug naar overzicht Terug

Naoberschap Inside opnieuw een groot succes!


Twaalf gedetineerden van de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen hebben woensdagavond 4 maart binnen de gevangenismuren een certificaat ontvangen omdat ze met succes hebben deelgenomen aan het project Naoberschap Inside. Deze samenwerking tussen de maatschappelijke tak van FC Emmen en PI Veenhuizen moet er toe leiden dat gedetineerden weer succesvol deel kunnen uitmaken van de samenleving.


Voor twee gedetineerden had de avond een extra feestelijk tintje. Zij tekenden een voorlopig arbeidscontract bij CT Ned, één van de sponsoren van FC Emmen. Wanneer de gedetineerden zich positief blijven gedragen, kunnen ze meteen na afloop van hun detentie aan de slag als monteur kabellegger bij het glasvezelbedrijf. Ook andere gedetineerden maken de komende tijd nog kans op een baan bij één van de sponsoren van FC Emmen.

Doelstelling van Naoberschap Inside is namelijk om gedetineerden, die met succes het programma doorlopen, te begeleiden naar een (betaalde) baan via het zakelijk netwerk van FC Emmen. Hierbij is een voorname rol weggelegd voor MatchBoyz recruiting & career, het bedrijf van voormalig FC Emmen-directeur Henk Eising en Jasper Veenstra.

Gedetineerden krijgen acht weken lang tweemaal in de week een voetbaltraining. Hierbij draait het om de elf kernwaarden van Naoberschap United (de maatschappelijke tak van FC Emmen), zoals respect, samenwerken en discipline. Daarnaast worden de gedetineerden getraind en geschoold op het persoonlijk vlak en wordt gekeken hoe ze kunnen werken aan een toekomst zonder criminaliteit.

Naoberschap Inside is vorig jaar van start gegaan en is gebaseerd op succesvolle maatschappelijke projecten in Engeland met Premier Leagueclubs en gevangenissen. Vorig jaar haalde een eerste groep gedetineerden in Veenhuizen een certificaat en verdienden er drie een baan. Over enkele maanden gaat een derde groep van gemotiveerde en geschikte gedetineerden van start.

Het project werd woensdagavond afgesloten met een voetbalwedstrijd tussen de gedetineerden van Naoberschap Inside tegen het businessteam van FC Emmen. Onder andere wethouder Raymond Wanders van Emmen, die na afloop lovende woorden sprak over het project, was één van de toeschouwers. Het duel op het kunstgrasveld van Norgerhaven eindigde in een 3-1 overwinning voor het businessteam van FC Emmen. Daarna mochten de gedetineerden zich winnaar voelen, want alle twaalf deelnemers kregen een certificaat uitgereikt omdat ze met succes het project hadden doorlopen.