Morten Friis redt punt voor FC Emmen

Zes punten uit twee wedstrijden zou een wonderschone start voor FC Emmen zijn geweest. Het is er echter niet van gekomen want het bezoekende Helmond Sport weigerde daaraan mee te werken. Nog sterker, het zag er lang naar uit dat het op een 1-0 nederlaag zou uitdraaien maar evenals de vorige week tegen Fortuna Sittard sloeg FC Emmen in de derde minuut van de extra tijd toe, toen door Tim Matavz nu door Morten Friis. De 1-1 kwam daardoor ietwat gelukkig tot stand maar niet minder welkom.
FC Emmen ging in dezelfde opstelling van start als in de eerste wedstrijd hoewel de formatie zoals die in Sittard in de tweede helft verscheen meer houvast leek te bieden. De thuisclub kreeg echter in het eerste half uur geen grip op het duel. De Brabanders speelden zeer gedisciplineerd en dekten de aanvallers van FC Emmen kort. FC Emmen kwam nauwelijks aan een fatsoenlijke opbouw toe. Daarbij kwam dan ook nog een snelle tegengoal want al in de vijfde minuut stond de 0-1 op het scorebord. Het vloeide voort uit een omschakeling toen FC Emmen een hoekschop mocht nemen waaruit een counter ontstond. Daniël Guijo Velasco werd op snelheid en passeerde doelman Thomas Villadsen: 0-1. De Emmenaren herstelden zich pas in het laatste kwartier voor de pauze toen er meer druk op de goal van doelman Robert van Westerop werd uitgeoefend. Tien minuten voor de pauze kreeg Jesse Schotman na een soepel lopende aanval een vrij schootsveld maar schoot te zacht en onnauwkeurig in. Verdediger Mark Bevaart schoot een minuut later rakelings naast.
,,In de rust hebben we afgesproken één op één te gaan spelen en vechten voor wat we waard waren”, legde trainer Gerry Hamstra de tactiek van na de pauze uit. Dat had tot gevolg dat Michael van der Kruis werd opgeofferd voor Martijn Kamps om het middenveld te versterken. Helmond Sport bleef echter stug verdedigen mede ook omdat de Emmer aanvallers niet de kunst verstonden om centrale verdediger Peter Unekeken te omzeilen. De lange stopper trok als een magneet alle voorzetten naar zich toe en moet op het eind wel hoofdpijn hebben gekregen van de vele kopballen die hij kreeg te verwerken. ,,Hij kon geloof ik wel dertig ballen zo wegkoppen”, bekritiseerde Gerry Hamstra.
FC Emmen voerde de druk in het laatste kwartier wel op. Morten Friis was inmiddels Jesse Schotman komen vervangen en Wesley Wakker nam de plaats in van Marcel Pannekoek. Er kwamen ook kansjes zo nam Tim Matavz een voorzet ineens op de slot maar knalde over. Kort daarna kon Uneken nog de bal van de voet van Morten Friis plukken. De getergde Deen die moeite heeft met zijn rol als supersub zag een inzet door Van Westerop tot hoekschop worden verwerkt. De tijd verstreek echter en de bevrijdende gelijkmaker, aan een overwinning durfde al niemand meer te denken, bleef maar uit. In de drie minuten extra tijd moest het dan maar gebeuren. Geoffrey Verweij stelde eerst Van Westerop op de proef maar succes bleef uit. Aanvoerder Roy Stroeve leidde vervolgens in de laatste minuut de gelijkmaker in. Hij sleepte op zo’n twintig meter voor de goal een vrije trap in de wacht na een ovetreding van Ilja van Leerdam. Een mooie positie voor een koele kikker en dat bleek dan Morten Friis te zijn. De Deen knalde over de Helmondse muur binnen en zorgde daarmee voor een ontlading. ,,Wel aardig ingeschoten”, erkende Helmond Sport trainer Jurgen Streppel.
FC Emmen-Helmond Sport 1-1. 5. Guijo Velasco 0-1, 90. Friis 1-1. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 3386.
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Van der Kruis (46. Kamps), Valgaeren, Zijm, Schotman (65. Friis), Ripson, Verweij, Stroeve, Pannekoek (73. Wakker), Matavz.
Helmond Sport: Van Westerop; Lammens, Uneken, Paardekoper, Suart, Van Leerdam, Lettinga, Guijo Velasco, Chida (90. Joppen, Höcher, Andrade (75. Derksen).