Matige arbitrage en eigen schotloosheid nekt FC Emmen

De 11e minuut: de vrije trap van Kruys gaat richting onderarm Wout Weghorst wat scheidsrechter Bax als opzettelijk hands beoordeelde (Foto: FC Emmen Media).

FC Emmen-trainer Joop Gall was niet te spreken over de leiding van scheidsrechter Christiaan Bax die de thuisclub al in de elfde minuut een strafschop toekende. Daaraan ging een vrije trap vooraf die keihard in de muur werd geknald die binnen de zestien stond opgesteld. Het valt dan niet mee zo’n inzet te ontwijken met als gevolg dat het leer een Emmer arm raakte. Scheidsrechter Bax zag er tot woede van alles wat FC Emmen was een penalty in die prompt werd benut. ,,Er waren twee grove blunders in de eerste helft”, brieste Gall. ,,De eerste maakte de scheidsrechter en de tweede die tot de 2-0 leidde maakten we zelf.” Collega Leon Vlemmings van Excelsior kon zich wel vinden in de gemoedstoestand van Joop Gall. ,,We kregen een ‘mooie’ penalty. Ik kan me de reactie van Joop best begrijpen.”

Mick van Buren (rechts) verschalkt Peter van der Vlag (Foto: Gerrit Rijkens).

Alexander Bannink gaat over het been van een Excelsior verdediger. Geen overtreding vond scheidsrechter Bax (Foto: Gerrit Rijkens)

FC Emmen moest veel druk zetten om de aanvalslust van de jeugdige Rotterdamse formatie te ontregelen. Daar was aanvankelijk nog wel sprake van maar gaande de eerste helft verdween die opzet. FC Emmen opereerde moeizaam, de passing was slordig, slechte keuzes en Excelsior’s nummer tien Roland Alberg kreeg meer ruimte dan goed voor FC Emmen was. In de achterste lijn stond voor het eerst Antoine van der Linden opgesteld terwijl voor Kelvin Maynard een plaatsje als rechterverdediger was gevonden. Laatstgenoemde heeft een geweldige drang naar voren maar onderscheid zich af en toe ook door het lanceren van drietrapsraketten van Noordkoreaanse kwaliteit.

Wout Weghorst (links liggend ) en Antoine van der Linden stuiten op doelman Jordy Deckers.

Mauricio Mazzetti (rechts) staat klaar om in te vallen (Foto:s FC Emmen Media).

Het was in de eerste helft misschien nog wel goed gekomen indien scheidsrechter Bax in de elfde minuut zijn fel bekritiseerde strafschop niet had gegeven. Spits Mick van Buren schoot door het midden raak terwijl doelman Peter van der Vlag de zijkant opzocht: 1-0. In de volgende minuten was er wel sprake van een reactie van Emmer zijde. Anmar Almubaraki dwong doelman Deckers twee keer tot reddingen en een prima terugleg bal van Marvin Wijks werd door Norair Mamedov niet goed geraakt. De thuisploeg was gemiddeld wel de bovenliggende partij, zo moest Van der Vlag na bijna twintig minuten spelen Roland Alberg van een goal afhouden. Die tweede goal kwam er echter toch. Zeven minuten voor de pauze kreeg Mick van Buren een kopkans en benutte die optimaal: 2-0. Antoine van der Linden was in de buurt maar zag geen kans in te grijpen.

Joop Gall, die veel energie stak in het corrigeren van de arbitrage, was de mening toegedaan dat de opdrachten in de eerste helft niet goed waren uitgevoerd. Daar was niets tegen in te brengen maar in het tweede bedrijf waren de bekende bordjes verhangen want FC Emmen nam het heft in handen. Met Eldridge Rojer nu naast Wouter Weghorst in de spits terwijl Anmar Almubaraki vanaf links ging spelen voor de gewisselde Mamedov, ging FC Emmen voortreffelijk van start. ,,FC Emmen had een goal kunnen scoren en eigenlijk moeten maken’’ erkende Excelsior trainer Leon Vlemmings. Maar die goal bleef uit hoewel de mogelijkheden er wel degelijk kwamen. Al in de derde minuut stond Rojer in uitstekende positie om de spanning terug te brengen maar knalde recht tegen de doelman op. ,,Een niet te missen kans’’, treurde Joop Gall. ,,Met een goal hadden we Excelsior wellicht nog op de knieën gekregen.’’ Een minuut eerder was ook Kay Velda heel dichtbij de 2-1 geweest maar zijn vrije trap teisterde de lat.

De tijd verstreek met kansen over en weer, Excelsior kreeg counterkansen via Alberg, hij raakte ook nog het houtwerk, en Eekman. FC Emmen gooide de wissels Jeffrey de Visscher en de eindelijk speelgerechtigde Mauricio Mazzetti als extra aanvaller in de strijd maar het wilde maar niet lukken. In de 89e minuut was Kelvin Maynard met een kopstoot dicht bij een treffer maar raakte de lat. In de laatste minuut kreeg FC Emmen via een vrije trap nog een laatste mogelijk op de eretreffer maar Velda liet slechts een gemakkelijke vangbal los. ,,Op basis van de tweede helft hadden we meer verdiend’’, vond Joop Gall. ,,Ik moet mijn spelers echter wel meegeven, dat ze alles  hebben gegeven.’’

Excelsior-FC Emmen 2-0. 11. Van Buren (strafschop) 1-0, 38. Van Buren 2-0. Scheidsrechter: Bax. Gele kaart: Berkvens (Excelsior), De Groot en Van der Vlag (FC Emmen).Toeschouwers: 1566.
Excelsior: Deckers; Eekman, Van Huijgevoort, Van Dierman, Van Deelen, Berkvens (61. Steenvoorden), Alberg, Kruys, Blij (66. Kalisse), Van Buren, Maatsen (73. Janga).
FC Emmen: Van der Vlag; Maynard, De Groot, Van der Linden, Kunst, Velda, Almubaraki (81. Mazzetti), Bannink, Wijks (77. De Visscher), Weghorst, Mamedov (46. Rojer).