Terug naar overzicht Terug

KNVB weigert Fortuna Sittard licentie


 


Directeur betaald voetbal Henk Kesler noemde de gebeurtenissen bij Fortuna ‘enorm spijtig’. Kesler: ,,Het is des te spijtiger omdat de club in 1954 onder leiding van Egidius Joosten een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van het betaald voetbal in Nederland. Aan de andere kant moeten we ook constateren dat het voetballandschap sinds 1954 drastisch is gewijzigd. Tijd voor sentimenten is er misschien even, maar het leven gaat door.”

Kesler benadrukte dat Fortuna het besluit kan aanvechten bij de burgerrechter. ,,Maar deze zal de beslissing alleen marginaal toetsen en heeft geen opgeschorte werking.” Dat betekent dat men kijkt of de stappen van het proces tot het intrekken van de licentie volgens de eigen reglementen doolopen zijn en dat principes van redelijkheid en billijkheid in acht zijn genomen. ,,De burgerrechter gaat het proces dus niet helemaal overdoen”, aldus de directeur betaald voetbal van de KNVB.

Fortuna Sittard zou het komende seizoen seizoen wel verder kunnen in de 1e klasse van het amateurvoetbal. Het moet dan een aantal veranderingen doorvoeren. Op dit moment is de club een bv. Volgens de reglementaire bepalingen van de KNVB mag een bv niet uitkomen in het amateurvoetbal. Fortuna Sittard kan echter wel een verzoek tot het toetreden indienen bij het bestuur amateurvoetbal van de KNVB. Als aan het verzoek gehoor wordt gegeven, dient Fortuna op termijn de rechtsvorm van de organisatie te wijzigen in een vereniging. Wel zal Fortuna Sittard één jaar dispensatie krijgen om de rechtsvorm aan te passen. Als het bestuur amateurvoetbal het verzoek tot toetreding goed keurt, zal Fortuna volgens de reglementen van de KNVB in de 1e klasse instromen en wellicht op termijn via de hoofdklasse en Topklasse weer in de eeste divisie belanden.