Terug naar overzicht Terug

Jupiler League trekt record aantal bezoekers


 Het feit dat Go Ahead Eagles, Cambuur Leeuwarden, FC Zwolle en De Graafschap het lang spannend hebben gehouden zal daar een bijdrage aan geleverd hebben. Maar ook clubs als Fortuna Sittard, FC Eindhoven en Telstar laten zien dat er een groei zit in het aantal toeschouwers. Wekelijks bezochten ongeveer 33.300 mensen de negen wedstrijden in de Jupiler League, wat een gemiddelde oplevert van 3700 toeschouwers per wedstrijd. Historisch gezien is het daarmee één van de beste seizoenen ooit in de geschiedenis van de Jupiler League.


 Patrick Brand, directeur Coöperatie Eerste Divisie is blij met de groei van het aantal bezoekers. ‘De groei van het aantal toeschouwers laat zien dat we met z’n allen op de goede weg zijn en dat de genomen maatregelen ook werken. Mensen hebben bijvoorbeeld dankzij de degradatieregeling tot op de laatste wedstrijd te maken gehad met een zeer spannende competitie en een aantal verrassende resultaten.’

 Ook de Jupiler Play-Offs zijn wederom succesvol gebleken als het gaat om de bezoekersaantallen. Ruim 100.000 mensen hebben één van de 16 wedstrijden bezocht in het stadion. Daarnaast hebben gemiddeld ruim 444.000 één van de live wedstrijden bekeken op RTL7. ‘De Jupiler Play-Offs en de promotie van Excelsior heeft opnieuw laten zien dat de Jupiler League niet onderschat moet worden, de potentie is er en dat moet de komende jaren nog verder uitgebouwd gaan worden.’ – aldus Patrick Brand. 

De grootste publiekstrekker was De Graafschap dat gemiddeld 12.241 toeschouwers noteerde. Cambuur is een goede tweede met 7886. FC Emmen is een middenmoter met 2972 per wedstrijd wat iets lager ligt ten opzichte van het seizoen 08/09. Het totaal van de Jupiler League is het op twee na hoogste aantal ooit sinds in het seizoen 1962/63 voor het eerst een officiële telling werd ingevoerd. Het topjaar was 1966/67 toen er iets meer dan 1.5 miljoen toeschouwers kwamen. Een verbetering in het komende seizoen lijkt haalbaar, weliswaar is het aantal clubs weer met eentje verminderd maar de gedegradeerde clubs Sparta en RKC moeten in staat zijn de rol van publiekstrekker De Graafschap over te nemen. Daarnaast is Excelsior gepromoveerd en de Rotterdammers behoren traditioneel tot de clubs met de laagste toeschouwersaantallen.
Het totale aantal toeschouwers in het betaalde voetbal kwam wat de reguliere competities betreft voor het tweede achtereenvolgende seizoen ruim boven de zeven miljoen uit. Tegenover 7.346.566 in 08/09 staan 7.294.347 in het zojuist beëindigde seizoen.