Terug naar overzicht Terug

Jeugdopleiding FC Emmen trots op drie sterren


 Begin 2002 is door de KNVB een keurmerk voor jeugdopleidingen ingesteld. Een club kan, tegen betaling, een beoordeling aanvragen en aan de hand daarvan kunnen maximaal vier sterren worden toegewezen. De opleidingen worden beoordeeld op de diverse aspecten, het zijn er 83 in totaal, die in de voetballerij een rol spelen zoals visie, scouting, opleiding, ondersteuning en resultaat. Dat betekent dat er enorm veel voorbereidend en vooral papierwerk moet worden verricht. De jeugdafdeling van FC Emmen met hoofd Joseph Oosting en coördinator Nico Haak had daarbij de steun van Eiso Drent plus andere vrijwilligers. Ik denk dat we er in totaal zo’n zeven- à achthonderd uren werk hebben ingestoken”, meent Eiso Drent.


Voor Joseph Oosting is de toekenning van de drie sterren de afsluiting van een periode waarin veel werk is verricht. ,,Op papier klopt nu alles, nu moet het in praktijk worden gebracht. Hoewel de drie sterren al een erkenning is voor de kwaliteit van onze opleiding, dat zie je ook terug aan het aantal spelers uit de eigen jeugd dat momenteel in de eerste selectie zit. Maar we moeten ons door ontwikkelen, door jeugdtrainers bijvoorbeeld meer scholing te geven. Op termijn willen we graag doorgroeien naar vier sterren, het hoogst haalbare.”

De toetsing voor de toekenning van het aantal sterren gebeurt overigens niet door de KNVB maar door het onafhankelijke bureau Valkenbosch uit Gouda. FC Emmen had minimaal vierduizend punten nodig om de drie sterren status te krijgen maar zat daar met goed 4200 ruimschoots over. Het certificaat geldt voor een periode van drie jaar. In de Jupiler League hebben naast FC Emmen ook Cambuur, Helmond Sport, FC Zwolle, Go Ahead Eagles, FC Omniworld en FC Dordrecht drie sterren. FC Volendam en Fortuna Sittard behoren tot de elitegroep die met vier sterren is bedacht.

  

 Nico Haak, Joseph Oosting en Eiso Drent (v.l.n.r.) met het lijvige handboek waarin alles over een succesvolle opleiding staat beschreven.