Jesse Schotman schiet FC Emmen naar winst

De competitie is nog maar drie wedstrijden jong, duidelijk is echter wel dat het FC Emmen van dit seizoen een ander elftal is dan in het voorafgaande voetbaljaar. De technische staf heeft het meedoen aan de play offs tot doelstelling verklaard en met zeven punten uit drie duels is die weg ook ingeslagen. De 2-1 winst op het bezoekende FC Dordrecht betekent namelijk de tweede plaats op de ranglijst met een gelijk puntentotaal als koploper FC Zwolle.
FC Emmen trainer Gerry Hamstra handhaafde de basisopstelling van de week er voor maar wel met de boodschap om meer vooruit te verdedigen. Dat ging aardig in de eerste helft want de bezoekers uit Dordrecht kwamen niet echt aan kansen toe terwijl FC Emmen zeker in het laatste kwartier voor de pauze de mogelijkheden wel kreeg. Zo kopte Roy Stroeve uit een voorzet van Sieme Zijm net naast. In de 37e minuut kreeg Marcel Pannekoek een nog betere kans nadat Tim Matavz de bal perfect had teruggelegd. Pannekoek schoot echter huizenhoog over. Vervolgens kwamen de drie minuten van Jesse Schotman. De oud speler van Go Ahead Eagles had in de eerste twee duels moeite om zich te profileren maar dat lukte hem kort voor de pauze moeiteloos. Drie minuten voor de thee maakte hij een prima aanval waarbij Mark Bevaart en Tim Matavz waren betrokken keurig af. In de 44e minuut deed hij er nog een schepje bovenop door met een fraaie curvebal doelman Govert Boyen voor de tweede maal te verslaan. ,,De 2-0 bij rust was dik verdiend”, meende Gerry Hamstra. ,,Waarbij de 2-0 een fantastische goal was.”
FC Dordrecht moest na de rust uiteraard iets doen om de dreigende nederlaag te voorkomen en trainer Gert Kruys zocht dat in het inbrengen van Moussa Kalisse en Bart van Muyen. Vooral Kalisse was een versterking en FC Emmen kwam af en toe onder druk te staan. Toch kwam de 2-1 een beetje uit de lucht vallen omdat de pressie van de gasten eigenlijk was weggevallen. Een inzet van Moussa Kalisse werd door spits Eddy Putter keurig ingekopt: 2-1.
FC Dordrecht rook vervolgens bloed en voerde de druk op. FC Emmen gaf voortdurend vrije trappen rond het strafschopgebied weg en ook hoekschoppen waardoor het een drukte van belang in het gebied van doelman Thomas Villadsen was. Er kwamen ook kansen zo schoot invaller Van Muyen naast en leek Rihairo Meulens tot twee keer toe de bal voor het inleggen te hebben maar slaagde er niet in de gelijkmaker te forceren. Waarbij Joos Valgaeren een keertje op de doellijn zijn keeper te hulp moest schieten. In de laatste tien minuten kreeg FC Emmen, met inmiddels Martijn Kamps en Morten Friis in de ploeg, counterkansen bijvoorbeeld via Tim Matavz die aangespeeld door Roy Stroeve net niet genoeg controle over de bal kreeg. Kort voor tijd knalde Mark Bevaart nog een keertje naast. De extra tijd werd op vier minuten bepaald waarin de thuisploeg niet echt meer in de problemen kwam. Iedereen blij ondanks de stromende regen met de 2-1 zege en de voorlopige tweede plaats en volgende week wacht Cambuur Leeuwarden uit.
Trainer Gerry Hamstra toonde zich over het eerste uur tevreden. ,,Het eerste kwartier na de pauze kwamen we goed door en had het ook wel 3-0 kunnen staan. Die tegengoal viel wat uit de lucht en daarna sloop er onrust in de ploeg waardoor we terug gedrongen werden.
FC Emmen-FC Dordrecht 2-1. 42. Schotman 1-0, 44. Schotman 2-0, 65. Putter 2-1. Scheidsrechter: Van Meenen. Gele kaart: Valgaeren (FC Emmen), Derveld (FC Dordrecht). Toeschouwers: 3059.
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Van der Kruis, Valgaeren, Zijm, Schotman, Ripson, Verweij (84. Friis), Stroeve, Pannekoek (73. Kamps), Stroeve.
FC Dordrecht: Boyen; Longuet, Kras, Derveld, Coster (46. Van Muyen), Ramos, De Jong (46. Kalisse), Ribeiro, Sardar (81. Verhoek), Putter, Meulens.

Mark Bevaart springt over zijn tegenstander.