Historie VVV-Venlo – FC Emmen

Vrijdagavond staat VVV-Venlo – FC Emmen voor de 27e keer op het programma. Van de voorgaande 26 wedstrijden, vonden er drie plaats in de Eredivisie en één in het bekertoernooi. De andere 22 ontmoetingen waren in de Eerste Divisie en dat zal deze vrijdag ook het geval zijn. Twaalf keer moesten we onze meerdere erkennen in de Venlonaren. Vier keer werd het gelijk, de andere tien ontmoetingen gingen we met drie punten terug naar Drenthe.

Eerste keer
Voor de eerste editie bladeren we in het archief terug naar 21 oktober 1989. Het werd geen prettige avond voor de Emmenaren. Jeroen Boere was namens VVV tweemaal trefzeker en vlak voor rust scoorde Ben Haverkort de aansluitingstreffer. Na rust liep VVV via tweemaal Marcel Peters en een goal van Toine van Mierlo uit naar 5-1. Het slotakkoord was voor Rudi Metz: 5-2.

We moesten lang wachten op onze eerste overwinning in Venlo. Nadat we er in de vierde (3-3 in 1994) en zesde ontmoeting (1-1 in 1997) dichtbij waren, bleek zeven keer op 28 februari 1998 scheepsrecht. Michel van Oostrum opende na een kwartier de score, maar twee minuten later stond het alweer gelijk. Dankzij een treffer van Rik Platvoet kort voor rust ging de volle buit voor het eerst van Venlo mee naar Emmen.

Heerlijke overwinningen
Er zijn nog twee edities die behoorlijk spektakel opleverden. Op 28 november 2003 kwamen we via Ruud Berger op een 0-1 ruststand. Na rust barstte het voetbalfeest los met de 0-2 van Mourad Mghizrat en de 1-2 van John van Loenhout. In de laatste tien minuten gebeurde er nog van alles. Mghizrat maakte de 1-3, Van Loenhout de 2-3 en een minuut later bepaalde Nino Furfaro de eindstand op 2-4.

Ook de onderlinge krachtmeting van 29 augustus 2014 zal bij sommige supporters wellicht nog herinneringen oproepen. Al na vier minuten moest VVV met tien man verder na een rode kaart van doelman Niki Mäenpää. Alexander Bannink benutte de strafschop en zo zat Emmen er meteen lekker in. Toch werd het halverwege de eerste helft nog gelijk via Danny Post, maar Frank Olijve (vandaag 35 jaar geworden) scoorde vlak voor rust de 1-2. Toen ook VVV-speler Jerold Promes kort na rust met rood van het veld moest, was het Venlose verzet gebroken. Cas Peters en een eigen doelpunt van Jeffrey Altheer zorgden voor een 1-4 eindstand.

Laatste keer
De laatste drie edities wisten we allemaal te winnen. Op 16 mei 2021 wonnen we de laatste reguliere Eredivisie-wedstrijd van het seizoen met 0-4 in Venlo. Het seizoen daarna ontmoetten we elkaar in de Keuken Kampioen Divisie en ook daar gingen we er met de zege vandoor (0-2).

Ons laatste bezoek aan VVV dateert van 11 januari 2023, in de tweede ronde van het bekertoernooi. Jari Vlak en Mark Diemers zorgden voor rust voor een comfortabele 0-2 voorsprong, maar in de tweede helft gaven de mannen van Dick Lukkien het weg. Daan Huisman en Nick Venema scoorden namens VVV en zo leken we af te stevenen op een verlenging. Maar niets bleek minder waar, want diep in blessuretijd was Miguel Araujo de gevierde man met de 2-3.