Uut de Aole Deus | FC Volendam – FC Emmen

Zaterdagavond om 18.45 uur staat de volgende kraker in de Eredivisie op het programma, dan gaan we op bezoek bij directe concurrent FC Volendam. Het zal de 24ste keer worden dat we langsgaan bij de Volendammers voor een officieel duel. 21 maal deden we dat in de Eerste Divisie, eenmaal in de beker en één keer in de nacompetitie. Zeven van deze duels wonnen we, vier eindigden gelijk en twaalf gingen verloren. De wedstrijd van aankomende zaterdag wordt de eerste keer dat we uitspelen tegen Volendam in de Eredivisie. Voor meer statistieken en feiten uit het verleden nemen we een kijkje in het archief ‘uut de aole deus’.

Eerste en laatste keren
De eerste editie was op 3 november 1985 en dat duel leverde ons helaas geen punten op. Joop Bockling opende namens de thuisploeg de score met een rake kopbal. Na rust bracht Walter Waalderbos de Emmenaren met een knappe kopbal op gelijke hoogte, maar daarna bepaalde Jack Klepper de eindstand op 2-1. Bij beide tegengoals ging Emmer doelman Reinier de Vries niet vrijuit. Emmen-trainer Theo Verlangen stuurde de volgende mannen het veld in: Reinier de Vries; Leo Driebergen, Walter Waalderbos, Ebel Bos, Bouke Oosting; Jan Postma, Grads Fühler, Gerben van der Weerd; Henry Pelleboer, Ted Venema (30. Jan Sikkinga (71. Fransisco Metz)), Vladimir Tortevski.

Vorig seizoen gingen we tweemaal op bezoek bij ‘Het Andere Oranje’. De eerste keer was op 26 oktober 2021 in het kader van de TOTO KNVB-beker. Na een 0-0 ruststand zorgden Rui Mendes (twee treffers) en Jasin Assehnoun voor een 0-3 overwinning en dus plaatsing voor de tweede ronde van het bekertoernooi.

Een paar dagen later, op 5 november, legden we de reis opnieuw af – ditmaal in de competitie. We kwamen binnen een half uur op een 2-0 achterstand door doelpunten van Daryl van Mieghem en Robert Mühren. Voor rust zorgde Jeredy Hilterman voor de 2-1, in de slotfase schoot de spits vanaf elf meter de gelijkmaker.

Ruime overwinning in Volendam
Op 22 november 2013 speelden we een memorabele wedstrijd in Volendam. De Emmenaren kenden een bliksemstart via Anmar Al Mubaraki, die al binnen twee minuten het net wist te vinden. Het bleef in de eerste helft 0-1, maar op slag van rust kreeg de rood-witte ploeg wel een tegenvaller te verwerken; Yannick de Wit (die een verleden had bij Volendam) moest met rood naar de kant. Het beloofde zo een lastige tweede helft te worden, maar niets bleek minder waar. Dankzij een eigen doelpunt van Henny Schilder werd het zelfs 0-2 voor de Drentse ploeg. Vervolgens deed Ludcinio Marengo namens de thuisclub wat terug, maar kort daarna moest Volendammer Nick Coster met tweemaal geel naar de kleedkamer en zo was het tien tegen tien. Van die situatie maakte FC Emmen het beste gebruik in de slotfase; via Wout Weghorst, Quenten Martinus en Alexander Bannink werd het uiteindelijk 1-5.