Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | Vitesse – FC Emmen


Zaterdagavond wacht voor FC Emmen de uitwedstrijd tegen Vitesse, welke voor de achtste keer zal plaatsvinden. Vier keer was dit in duel in de Eredivisie en drie keer in de Eerste Divisie. Vijf keer won Vitesse en twee keer werd het gelijk, het is nog altijd wachten op de eerste Drentse overwinning op Arnhemse bodem. We duiken in het archief en halen feitjes en statistieken ‘uut de aole deus’.

De eerste en laatste keer
De eerste officiële ontmoeting tussen Vitesse en FC Emmen was op 1 september 1985, in ons eerste seizoen in het betaalde voetbal. In de Eerste Divisie won Vitesse met 2-0 door goals van Ron Winkens en Frans Koenen. Onze hoofdtrainer Theo Verlangen stuurde destijds de volgende mannen het veld in: De Vries; Driebergen, Bos, Waalderbos, Oosting; Postma, Fühler, Spaans; Hindriks, Venema, Pelleboer.

De laatste keer dat we in het GelreDome tegen Vitesse speelden was op 8 november 2020. Het werd destijds 3-1 voor de thuisploeg. Voor Vitesse scoorden Loïs Openda en tweemaal Oussama Tannane. Voor FC Emmen deed Michael de Leeuw wat terug, maar daar bleef het helaas bij.

Gelijke spelen
Dat was echter de eerste Drentse nederlaag tegen Vitesse in de Eredivisie. De twee eerdere edities eindigden namelijk in een gelijkspel. Op 1 december 2018 werd het 1-1 door goals van Bryan Linssen en Caner Cavlan. In de 89e minuut kreeg Linssen vanaf de stip nog een uitgelezen kans om de wedstrijd te beslissen in het voordeel van Vitesse, maar zijn strafschop ging hoog over waardoor het bij 1-1 bleef.

Op 26 januari 2020 werd het wederom 1-1. Weer was het Linssen die de score opende voor de thuisploeg, maar dat bleek niet genoeg voor de overwinning. Deze keer was het De Leeuw die de Emmer treffer voor zijn rekening nam.

Thuiswedstrijden
Op De Oude Meerdijk wisten we wél een keer te winnen van de Arnhemmers, namelijk op 3 november 2019. Na een goede voorzet van Glenn Bijl zorgde De Leeuw voor de openingstreffer. Hij was daarna ook dichtbij de 2-0, maar zijn kopbal raakte de lat. De rebound werd echter benut door Nikolai Laursen, die zo doelman Remko Pasveer verschalkte. Nouha Dicko wist namens Vitesse nog iets terug te doen, maar kon niet voorkomen dat de drie punten in Emmen bleven.

In 1987 werd het tweemaal 1-1. Op 4 april kwamen de goals van Cees Spaans en Dick Schoenaker. Een paar maanden later kwam FC Emmen op een 1-0 voorsprong door een goal van Dick Koster, maar in de slotfase wist John van den Brom de score gelijk te trekken.

Spelers in rood-wit én geel-zwart
Er speelden in totaal tien spelers voor zowel Vitesse als FC Emmen. Van de huidige selecties zijn dat Mart Lieder en Kjell Scherpen. Beide heren zijn geblesseerd en zullen zaterdag dus niet in actie komen.

Benieuwd wat trainer Dick Lukkien over de uitwedstrijd tegen Vitesse te zeggen heeft? Klik dan hier voor de voorbeschouwing!