Historie FC Groningen – FC Emmen

FC Emmen gaat maandagavond voor de tiende keer op bezoek bij FC Groningen. Van de vorige negen keer gingen we tweemaal met de volle buit naar huis, twee keer werd het gelijk en de andere vijf keer won de thuisploeg. De laatste vier edities vonden allemaal plaats in de Eredivisie, het duel van maandag zal het eerste competitieduel tussen beide ploegen in de Eerste Divisie zijn sinds 15 april 2000.

Eerste keer
De allereerste keer dat we op bezoek gingen bij FC Groningen voor een officieel duel was op 13 augustus 1994 in het kader van de KNVB-beker. Mariano Bombarda scoorde destijds in het Oosterparkstadion de enige treffer tegen de Emmenaren. Ons volgende bezoek aan FC Groningen was opnieuw een bekerduel, ditmaal op 11 augustus 1998. Die wedstrijd eindigde helaas in een pijnlijke 7-0.

De Emmenaren waren uit op revanche en kregen die ook. Onze eerste competitiewedstrijd op bezoek bij de Groningers verliep namelijk stukken beter. Op 9 november 1998, toen de bekernederlaag van drie maanden eerder nog vers in het geheugen stond, maakte Eric van Veldhuizen voor rust de 0-1 namens Emmen na een prachtig hakje van Martin Drent. In de slotfase was Emmen nog tweemaal via vlijmscherpe counters trefzeker via Roy Stroeve en Michel van Oostrum, beide na goed werk van Mika Nurmela. Het was een overwinning op basis van strijd en werklust, iets wat ook de ploeg van Fred Grim dit seizoen kenmerkt.

Overigens had Tony Alberda tussen beide wedstrijden een transfer gemaakt van Emmen naar Groningen. Hij verloor dus beide wedstrijden en dat wist Van Oostrum ook. “Lekker he, Tony, met 10-0 verliezen”, zei de Emmer spits na de wedstrijd tegen zijn voormalig ploeggenoot.

Laatste keer
De vorige twee keer dat we op bezoek gingen bij FC Groningen, eindigden beide in 1-1. Op 18 februari 2023 scoorde Ricardo Pepi al vroeg de 1-0, maar twee minuten later nam Miguel Araujo de gelijkmaker voor zijn rekening. In het laatste kwartier was het vrouwen en kinderen eerst voor de Emmenaren, want toen was het tien tegen elf. Mike te Wierik, die dik twee weken eerder de overstap maakte van Groningen naar Emmen, moest het veld verlaten vanwege zijn tweede gele kaart.

Ook de keer daarvoor eindigde dit affiche in 1-1. In een vanwege corona leeg stadion kwamen we voor rust op voorsprong via Glenn Bijl, maar in de tweede helft kwamen de groen-witten langszij via Alessio Da Cruz. Onze huidige speler Ahmed El Messaoudi speelde destijds de hele wedstrijd namens FC Groningen, terwijl de huidige Groningen-doelman Michael Verrips toen bij ons onder de lat stond.

Nicklas Pedersen
Natuurlijk gaan de gedachten bij deze wedstrijd ook terug naar Nicklas Pedersen. De Deense spits had een verleden bij de Groningse formatie, maar speelde in het seizoen 2018/2019 voor FC Emmen. Op 16 december 2018 leek de wedstrijd in een steenkoude Euroborg uit te lopen op 0-0, totdat vlak voor tijd Mimoun Mahi de 1-0 scoorde. Maar een minuut later was het alweer gelijk, toen Pedersen na doorkoppen van Nick Bakker de bal langs doelman Sergio Padt kreeg. In de extra tijd was Pedersen opnieuw trefzeker, toen hij een door de gemaskerde Tim Siekman teruggekopte bal tot doelpunt promoveerde. Te Wierik, toen nog in Groningse dienst, zal het zich als verdediger in die wedstrijd nog goed kunnen herinneren.