Uut de Aole Deus | Fortuna Sittard – FC Emmen

Zaterdagavond om 18.45 uur spelen we de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. 23 keer eerder gingen we op bezoek bij de Fortunezen. Achttien keer was dat in de Eerste Divisie, drie keer in de Eredivisie en twee keer in de beker. Historisch gezien doen we het goed in Sittard. Elf keer wonnen wij, zes keer werd het gelijk en zes keer bleven de punten in Limburg. We duiken in het archief voor wedstrijden en feitjes ‘uut de aole deus’.

Eerste en laatste keer
Op 26 maart 1994 speelde FC Emmen voor het eerst een officieel duel in Sittard. Onze hoofdtrainer René Notten stuurde destijds de volgende mannen het veld in: Migchelsen; Piebes, De Haan, Uneken, Woortman; Koops, Blaauw, Drent; Grummel, De Jonge, Lipponen. De wedstrijd werd met 2-3 gewonnen door goals van Martin Drent, Peter Uneken en Jan de Jonge.

De laatste keer dat we een uitwedstrijd tegen Fortuna speelden was op 10 april 2021. In een leeg stadion zorgde Sergio Peña, na een 0-0 ruststand, vanaf de stip voor een 0-1 voorsprong. Lange tijd leek het daarbij te blijven, maar in de 85e minuut maakte Dimitris Emmanoulidis, op aangeven van Zian Flemming, de 1-1. Dat was een behoorlijke domper voor de ploeg van Dick Lukkien, maar een paar minuten later werd Glenn Bijl door diezelfde Emmanoulidis neergelegd in het strafschopgebied en scheidsrechter Joey Kooij gaf opnieuw een penalty. Bijl ging zelf achter de bal staan, kende geen twijfel en schoot de bal achter doelman Yannick van Osch. In de laatste seconden bepaalde Paul Gladon de eindstand op 1-3, waardoor de punten meegingen naar Drenthe.

Thuiswedstrijden
Ook in eigen huis is de balans in Drents voordeel. In 21 thuiswedstrijden wisten we acht keer te winnen van Fortuna, zeven keer werd het gelijk en zes keer wonnen de Limburgers.

Op 20 oktober 2019 werd het op De Oude Meerdijk 2-1 voor FC Emmen. Met Mark Diemers in de basis bij Fortuna keken we na een kwartier spelen tegen een 0-1 achterstand aan door een goal van Bassala Sambou, maar in de tweede helft toonde de ploeg van Lukkien veerkracht. Meteen na rust kopte Michael de Leeuw een puike voorzet van Lorenzo Burnet goed binnen: 1-1. Tien minuten voor tijd kreeg Emmen waar het recht op had; de overwinning. Sergio Peña wist met een prachtig afstandsschot Fortuna-keeper Alexei Koșelev te verschalken en bepaalde zo de eindstand op 2-1.

Grootste overwinning ooit
De grootste overwinning die FC Emmen ooit boekte in competitieverband was ook tegen Fortuna Sittard. Op vrijdag 31 oktober 2014 stond het na 45 minuten voetbal al 0-4 door doelpunten van Alexander Bannink, Roland Bergkamp, Tim Siekman en Cas Peters. In de tweede helft ging het team van toenmalig trainer Joop Gall door met scoren. Bannink scoorde nog twee keer en complementeerde daarmee zijn hattrick. Ook Boy Deul deed een duit in het zakje en zette de 0-7 op het scorebord. Bob Vankan deed nog wat terug namens Fortuna, maar kort daarna bepaalde Peters de eindstand op 1-8.

Ahmed El Messaoudi, Mark Diemers en meer!
Er speelden dertien spelers voor zowel FC Emmen als Fortuna Sittard. Van de huidige selectie hebben Ahmed El Messaoudi en Mark Diemers een verleden in Sittard, maar ook Youri Loen, Paul Gladon en Michael Verrips speelden in Limburg en Drenthe.

Benieuwd wat trainer Dick Lukkien over de wedstrijd tegen Fortuna Sittard te zeggen heeft? Klik dan hier voor de voorbeschouwing!