Terug naar overzicht Terug

Historie FC Emmen – Willem II


Vrijdag reist Willem II, de huidige koploper van de Keuken Kampioen Divisie, voor de negende keer af naar ons stadion voor een officieel duel. Van de voorgaande acht wedstrijden wisten we er twee te winnen en drie keer gelijk te spelen. De overige drie wedstrijden verdwenen de punten in de Tilburgse bus. De helft van de duels tot dusver vond plaats in de Eerste Divisie. Verder speelden we in Emmen drie keer in de Eredivisie tegen elkaar en één keer in het bekertoernooi.

Eerste keer
De eerste keer dat we het thuis tegen Willem II opnamen, was in ons eerste seizoen in het betaalde voetbal. Op 19 mei 1986 zagen zo’n 1200 toeschouwers een weinig spectaculaire wedstrijd die eindigde zoals die begon: 0-0. Trainer Theo Verlangen koos voor de volgende namen: Reinier de Vries; Leo Driebergen, Walter Waalderbos, Ebel Bos, Bouke Oosting; Fransisco Metz (65. Jan Postma), Grads Fühler, Edu Nandlall; Henry Pelleboer (60. Jan Sikkinga), Leon Vonk, Gerben van der Weerd.

Toch is deze wedstrijd in twee van de acht edities wel uitgelopen op een doelpuntenfestijn. De ene keer, op 1 oktober 1988 in het bekertoernooi, waren we daar niet zo blij mee. Het werd toen maar liefst 2-7 voor de bezoekers. Namens de Emmenaren scoorde Willem Brouwer tweemaal, bij Willem II was Willem van der Ark de gevierde man met vier doelpunten.

De andere doelpuntrijke wedstrijd staat bij veel supporters vast nog redelijk vers in het geheugen. Op 22 februari 2020, vlak voordat het coronavirus zorgde dat de competitie werd stopgezet, wonnen we met 4-2 van de Tilburgse formatie. Miguel Araujo opende de score, maar na rust kwam Willem II via Pol Llonch langszij. Drie minuten later stond het echter alweer 3-1, dankzij doelpunten van Michael de Leeuw en Luka Adzić. De bezoekers kwamen via een benutte strafschop van Mike Ndayishimiye nog wel terug tot 3-2, maar in de slotfase bepaalde Sergio Peña de eindstand op 4-2. De Peruaanse spelmaker kreeg overigens bij de eerste drie Emmen-treffers de assist op zijn naam.

Laatste keer
Enkele maanden later, in het begin van het nieuwe seizoen, stonden beide ploegen opnieuw tegenover elkaar in de Eredivisie. Alleen een deel van de seizoenkaarthouders mocht op 27 september 2020 het stadion in en zij zagen hoe De Leeuw al vroeg de score opende: 1-0. Maar Ndayishimiye maakte al gauw de 1-1, wat ook de eindstand bleek. Daar moesten de Drenten wel behoorlijk voor strijden, want het laatste half uur moesten ze het met tien man doen. Glenn Bijl was namelijk met rood van het veld gestuurd.

Spelers voor beide clubs
In totaal hebben 21 spelers het tot zowel het eerste elftal van Willem II als FC Emmen geschopt. Onder hen vinden we onder meer Boy Deul, Josimar Lima, Mourad Mghizrat, Ole Romeny, Paul Gladon, Rob Haemhouts en natuurlijk de huidige Willem II-spelers Michael de Leeuw en Jeredy Hilterman. Bij de Tilburgers heeft ook Thijs Oosting een verleden bij onze club, maar hij vertrok voordat hij het eerste elftal haalde. Voor Wout Weghorst geldt het omgekeerde; hij speelde in de jeugd van Willem II, maar schopte het alleen bij onze club tot het eerste. Verder heeft hoofdtrainer Fred Grim een verleden als trainer bij Willem II.

Klik hier voor de voorbeschouwing met Fred Grim!