Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | FC Emmen – Vitesse


Zaterdagavond nemen we het in stadion De Oude Meerdijk om 20.00 uur op tegen Vitesse. Het zal de achtste keer worden dat de Arnhemmers voor een officieel duel afreizen naar ons stadion. Eén keer wonnen wij, tweemaal werd het gelijk en vier keer bleven we puntloos achter. We duiken in het archief voor statistieken en feitjes ‘uut de aole deus’.

Eerste en laatste keer
De eerste editie van dit affiche vond plaats op 18 maart 1986, in het eerste seizoen dat onze club betaald voetbal speelde. Roger Schouwenaar zorgde voor een vroege achterstand, maar dankzij een treffer van Ted Venema gingen we rusten met 1-1. In de slotfase was Schouwenaar opnieuw trefzeker en dus gingen de punten mee naar Arnhem. Bij beide doelpunten zag doelman Reinier de Vries er niet goed uit, misschien dat de teleurstelling van het afketsen van zijn transfer naar Werder Bremen een rol speelde. Theo Verlangen stuurde destijds de volgende mannen het veld in: Reinier de Vries; René Bruins, Walter Waalderbos, Grads Fühler, Ebel Bos; Ale Hindriks (85. Jan Sikkinga), Gerben van der Weerd (46. Fransisco Metz), Bouke Oosting; Henry Pelleboer, Ted Venema, Leon Vonk.

De laatste keer dat Vitesse naar De Oude Meerdijk kwam, was op 16 januari 2021, tijdens de coronacrisis. We wachtten destijds nog altijd op onze eerste overwinning van het seizoen en in een leeg stadion konden we tegen Vitesse (dat bovenin meedraaide) geen vuist maken. Het werd 1-4, Michael de Leeuw zorgde voor de enige Drentse treffer.

31 jaar lang geen Emmen – Vitesse
De laatste jaren hebben we regelmatig tegen Vitesse gespeeld, maar lange tijd was dat niet zo vanzelfsprekend. Tussen 15 oktober 1988 en 24 februari 2019 speelden we namelijk geen thuiswedstrijd tegen de geel-zwarten. Die ontmoeting op 24 februari 2019 was wel een bijzonder gedenkwaardige. Hoewel we met 0-3 verloren, was voetbal op die dag bijzaak. Bij het duel stonden we stil bij het overlijden van de broer van onze doelman Kjell Scherpen, die tegenwoordig bij Vitesse onder de lat staat. Hij maakte overigens afgelopen dinsdag bekend dat hij hoopt in augustus vader te worden.

Onze enige thuisoverwinning op Vitesse was op 3 november 2019. Dankzij Michael de Leeuw en Nikolai Laursen stonden we halverwege het eerste bedrijf al met 2-0 voor. Na een dik half uur zorgde Nouha Dicko wel voor de 2-1, maar dat was ook de eindstand. In de tweede helft viel Oussama Darfalou (sinds de afgelopen transferwindow speler van FC Emmen) in en pakte hij razendsnel een gele kaart. Gelukkig voor ons wist hij het net niet te vinden en dus bleven de drie punten in Drenthe.

Spelers voor beide clubs
In totaal hebben elf spelers minuten gemaakt voor zowel FC Emmen als Vitesse. De eerder genoemde Kjell Scherpen en Oussama Darfalou zijn twee voorbeelden, maar ook de momenteel geblesseerde Mart Lieder speelde in het verleden bij de Arnhemmers. Verder speelden ook Eldridge Rojer, Henry Pelleboer, Leo Koswal, Marko Meerits, Raymond de Vries, Roel Smand, Saïd Larossi en Tim Matavz voor zowel onze club als de bezoekers.

We blikken ook met Dick Lukkien vooruit op de wedstrijd tegen Vitesse. Klik hier voor de voorbeschouwing!