Historie FC Emmen – Telstar

Komende vrijdagavond ontvangen we Telstar voor de 35e (!) keer in de historie. Van de vorige 34 edities wisten we er vijftien te winnen, negen keer werd het gelijk en tien keer gingen de bezoekers met de volle buit huiswaarts. Alle duels vonden plaats in de Eerste Divisie, onder de noemer van Toto Divisie, Gouden Gids Divisie, Jupiler League of Keuken Kampioen Divisie.

Eerste keer
De ontmoetingen met Telstar gaan bijna veertig jaar terug; op 7 september 1985, in ons eerste seizoen in het betaalde voetbal, vond dit duel voor het eerst plaats. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel, maar de Emmenaren hadden meer verdiend. Een goede eerste helft werd beloond met een doelpunt van Henry Pelleboer, die een rebound benutte na een voorzet van Grads Fühler. Na rust ging het niveau omlaag en al vroeg wist het met Ajax-huurlingen gevulde Telstar via Arnold Oosterveer de gelijkmaker te scoren. In de slotfase was Ted Venema nog dichtbij een Drents doelpunt, maar hij stuitte van dichtbij op de doelman.

Laatste keer
De vorige keer dat FC Emmen thuis speelde tegen Telstar was zo’n anderhalf jaar geleden, op 27 maart 2022. Tien minuten voor rust opende Rui Mendes de score na een mooie steekpass van Keziah Veendorp. De Portugees scoorde voor de vierde wedstrijd op rij, uiteindelijk verlengde hij die reeks tot acht wedstrijden. Door die treffer moest Telstar komen en dat deed de ploeg van Andries Jonker; vlak voor rust scoorde Glynor Plet uit een corner de gelijkmaker. Kort na rust zorgde Jari Vlak op aangeven van Mendes voor de winnende treffer: 2-1.

Mooi competitieslot
Op 14 mei 2004 sloten we de competitie af met een thuisduel tegen Telstar. Voor beide ploegen stond er behoudens de eer niets meer op het spel, maar het werd een mooie avond in Emmen. Ten eerste omdat er met applaus afscheid genomen werd van spelers Barry Ditewig, Barry Reijs, Ruud Berger, Nino Furfaro, Dirk Jan Derksen, Yannis Tzelepis en Claus Boekweg. Laatstgenoemde ontving bovendien de prijs voor beste voetballer van Emmen van het seizoen en zette met deze wedstrijd (zijn 641e in zijn carrière) een punt achter zijn loopbaan.

Ook qua voetbal was het een mooie avond; beide teams maakten er een aanvallend spektakel van dat in 4-3 eindigde. Telstar kwam voor rust op voorsprong, maar Arjan Blaauw zorgde nog in het eerste bedrijf voor de gelijkmaker. Na rust begon de doelpuntenregen; Telstar maakte de 1-2, maar daarna was het aan de Drenten. Marcio Junquiera en tweemaal Nino Furfaro zorgden voor een 4-2 stand. Vervolgens scoorde Telstar nog de 4-3 en moest Emmer doelman Barry Reijs met rood van het veld omdat hij de bal buiten de zestien met zijn hand raakte. Trainer Jan Olde Riekerink had al driemaal gewisseld en dus moest verdediger Frank Karreman in de slotfase de handschoenen aantrekken. Dat deed hij met succes en dus bleef het bij 4-3 in Emmen.