Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | FC Emmen – PSV


Dinsdagavond om 18.45 uur komt PSV naar De Oude Meerdijk voor een doordeweekse speelronde. Slechts vier keer eerder kwamen de Eindhovenaren naar Emmen voor een officieel duel. Twee keer won PSV en twee keer deelden we de punten. We nemen een kijkje in het archief voor statistieken en feiten ‘uut de aole deus’.

Eerste en laatste keer
De eerste editie van deze wedstrijd was op 13 november 1982. Die wedstrijd eindigde in een 1-7 nederlaag. Voor PSV scoorde onder andere René van de Kerkhof. Ook Jurrie Koolhof (in 2002-2003 nog assistent-trainer bij onze club) maakte een hattrick.

De laatste keer dat PSV hier op bezoek kwam was op 26 januari 2021. In een leeg stadion werd het destijds 0-2. Pas in de slotfase sloegen de Eindhovenaren toe via Mauro Júnior en Eran Zahavi.

Memorabele gelijke spelen
Overigens was dat pas de eerste keer dat de Eindhovenaren een Eredivisie-wedstrijd op De Oude Meerdijk wisten te winnen. De twee voorgaande edities eindigden namelijk allebei in een gelijkspel. In 2019 was het de wedstrijd van de afgekeurde doelpunten én die van Nicklas Pedersen. Na een kwartier voetballen zette Luuk de Jong PSV op een 1-0 voorsprong. Na een afgekeurde eigen doelpunt van Caner Cavlan én een afgekeurde treffer van Pablo Rosario, was het Angeliño die wél de 0-2 op het scorebord zette. Maar de ingevallen Nicklas Pedersen maakte, net als een maand eerder in Groningen, twee goals! Door deze treffers van de Deense spits eindigde de wedstrijd spectaculair in een 2-2 gelijkspel.

Later dat jaar werd het opnieuw gelijk. Na een kwartier spelen schoot centrale verdediger Daniel Schwaab de ploeg uit Eindhoven op een 1-0 voorsprong, maar een paar minuten later maakte Glenn Bijl een wereldgoal vanaf de middellijn. De Oude Meerdijk was uitzinnig van vreugde, maar scheidsrechter Dennis Higler besloot zijn doelpunt af te keuren na licht vasthouden van Bijl bij Steven Bergwijn. In de tweede helft kwam FC Emmen alsnog op gelijke hoogte. Op aangeven van Bijl maakte Marko Kolar de gelijkmaker en bepaalde daarmee de eindstand op 1-1.

Jong PSV
Op het tweede niveau troffen we Jong PSV zes keer. Van deze zes ontmoetingen wonnen we er drie, speelden we twee keer gelijk en verloren we één keer. Een gedenkwaardige wedstrijd is de 5-0 overwinning op 22 augustus 2014, mede door een hattrick van Cas Peters. De overige goals werden gemaakt door Luis Pedro en Leandro Resida. Onze hoofdtrainer Joop Gall zette destijds de volgende namen op het wedstrijdformulier: Meerits; Bakkati, Seip, Jallo, Pedro; Olijve (85. De Groot), Rozema, Bannink; Bergkamp (74. Laghmouchi), Deul (74. Resida), Peters.

Spelers voor beide clubs
Er zijn vijf spelers die voor zowel PSV als onze club hebben gespeeld. Dit zijn Género Zeefuik, Jelle ten Rouwelaar, Jordi Hoogstrate, Peter van Ooijen en Tim Matavž.

Onze hoofdtrainer Dick Lukkien blikt vooruit op de ontmoeting met PSV. Klik hier voor de voorbeschouwing!