Terug naar overzicht Terug

Historie FC Emmen – NAC Breda (play-offs)


Zeventien keer eerder kwam NAC op bezoek naar De Oude Meerdijk. Tot dusver wonnen we zeven keer, speelden we acht keer gelijk en won NAC twee keer. Het grootste deel van die wedstrijden was in de Eerste Divisie, behalve één Eredivisie-duel en één bekerduel waren er twee ontmoetingen in de play-offs.

In eigen huis boeken we dus goede resultaten tegen de Bredanaars, al gaan de herinneringen van menig supporter al gauw terug naar een minder leuke editie. Op 20 mei 2021 speelden we ondanks een overvloed aan kansen namelijk met 1-1 gelijk in de play-offs. Omdat doelpunten uitbleven in de verlenging en we de strafschoppenreeks verloren, degradeerden we voor het eerst in de historie naar de Eerste Divisie.

Eerste keer
Even terug in de tijd, om precies te zijn naar 26 april 1986 – aan het einde van ons eerste seizoen in het betaalde voetbal. Het voetbal was niet om over naar huis te schrijven, maar de enorme strijdlust van de Emmenaren maakte een hoop goed. Een kwartier voor tijd kwam de ploeg van Emmer trainer Theo Verlangen nog wel op achterstand via een afstandsschot van Tom Smits, maar in de slotfase kreeg de thuisploeg toch nog loon naar werken. NAC-verdediger Adri van Kraay werkte een schot van Grads Fühler in eigen doel en zo werd het 1-1 in Emmen. Door die late gelijkmaker kon men in Drenthe leven met een gelijkspel, maar eigenlijk had er veel meer in gezeten.

Het seizoen daarop wonnen we wel – en overtuigend ook nog. Dankzij doelpunten van eerdergenoemde Fühler, Rudi Metz en Raymond de Vries werd het 3-0.

Zeven goals
Liefhebbers van bekervoetbal werden op 19 september 1992 op hun wenken bediend. Halverwege de eerste helft scoorden Ton Lokhoff en John Lammers kort na elkaar voor NAC, waardoor het een vervelende bekeravond leek te worden op de Meerdijk. Maar nog voor het rustsignaal maakten Jan de Jonge en Joseph Oosting er 2-2 van. Het werd na rust d’r op en d’r over, want via Ben Haverkort en Mark Zegerius liepen de Emmenaren uit naar 4-2. Het slotakkoord van Cees Schapendonk zorgde nog wel voor de 4-3, maar kon uitschakeling niet voorkomen voor de ‘Parel van het Zuiden’.

Laatste keer
De laatste keer dat we thuis tegen NAC speelden was op 13 januari 2024 in de competitie. Het was een wedstrijd die kenmerkend was voor de fase waar we in zaten; bij een 2-0 voorsprong (beide goals van Jari Vlak) was er niets aan de hand, maar toen een verdwaald schot van Matthew Garbett voor de 2-1 zorgde was het plotseling alle hens aan dek. Via Elias Mar Omarsson en Martin Koscelnik werd het uiteindelijk 2-3 voor NAC.

De twee edities daarvoor eindigden allebei in een 2-0 zege. De meest recente was op 3 juni 2023 in de play-offs, toen we een 1-2 zege in Breda meenamen naar De Oude Meerdijk. Die voorsprong kwam niet meer in gevaar en dankzij fraaie doelpunten van Richairo Zivković en Jasin Assehnoun werd het in Emmen 2-0.

Anderhalf jaar eerder, op 22 januari 2022, werd de 2-0 overwinning op het bord gezet door treffers van Jari Vlak en Reda Kharchouch. Na een half uur spelen troffen zij kort na elkaar doel in het vanwege corona lege stadion De Oude Meerdijk.

Spelers van beide clubs
14 spelers hebben voor zowel NAC als Emmen gespeeld, denk aan Anco Jansen, Jelle ten Rouwelaar, Luis Pedro, Rick ten Voorde, Sander Fischer en natuurlijk onze huidige spelers Robin Schouten en DJ Buffonge. Ook Niek Ripson, die tegenwoordig Head of Performance is bij NAC, heeft een verleden als speler bij beide clubs.

Klik hier voor de voorbeschouwing met Alfons Arts!