Historie FC Emmen – De Graafschap

Voor de 21e keer nemen we het komende vrijdag in eigen huis op tegen De Graafschap. In de vorige twintig edities wonnen we drie keer, speelden we acht keer gelijk en gingen de Doetinchemmers er negen keer met de punten vandoor. Slechts één keer was dit een Eredivisie-wedstrijd, alle overige ontmoetingen vonden plaats op het tweede niveau.

Ondanks die balans doen we het de laatste jaren prima tegen De Graafschap. Van de laatste vijf thuiswedstrijden wonnen we er twee, speelden we tweemaal gelijk en verloren we slechts één keer. Een van die overwinningen was op 16 februari 2018, tegelijk de meest spectaculaire editie van dit affiche. Alexander Bannink opende namens onze club al vroeg de score, maar via Daryl van Mieghem en Tarik Tissoudali gingen de bezoekers erop en erover. Nog voor rust werd het 2-2 door een eigen doelpunt van Sven Nieuwpoort. In de laatste twintig minuten stelden we de drie punten veilig, het waren Nick Bakker, opnieuw Bannink en Norair Aslanyan die voor de 5-2 eindstand zorgden.

Eerste keer
Onze eerste thuiswedstrijd tegen De Graafschap vond plaats op 5 april 1986, tegen het einde van ons eerste seizoen in het betaalde voetbal. Walter Waalderbos scoorde al vroeg de openingstreffer na een voorzet van Henry Pelleboer, maar nog voor het rustsignaal werd het weer gelijk. John Leeuwerik benutte een strafschop en die 1-1 was tevens de eindstand.

Laatste keer
De vorige thuiswedstrijd tegen de Superboeren was op 27 augustus 2021. Voor Ben Scholte een bijzondere dag, want hij maakte zijn basisdebuut voor onze club. Een hoop kansen van Emmen bleven in de eerste helft helaas onbenut en na rust lukte het Giovanni Korte en Danzell Gravenberch namens de bezoekers wél om het net te vinden, daardoor eindigde het in 0-2. Bij De Graafschap stond Joey Konings overigens in de basis.

Voor beide clubs
Behalve Konings zijn er nog 21 spelers die voor beide clubs uitkwamen, waaronder Frank Olijve. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt voor hem een eretegel voor de hoofdingang van De Oude Meerdijk gelegd, deze onthulling start om 19.00 uur en iedereen is welkom om deze bij te wonen.

Verder speelden onder andere Caner Cavlan, Michael de Leeuw, Michel van Oostrum en Alexander Bannink ook voor beide clubs. In onze huidige selectie speelden naast Konings ook Robin Schouten en Piotr Parzyszek in het verleden voor De Graafschap.

Klik hier voor de voorbeschouwing met Alfons Arts!