Uut de Aole Deus | FC Emmen – AZ

Het affiche van zondag vond twaalf keer eerder plaats. Eén keer wonnen we, vijf keer werd het gelijk en zes keer gingen de bezoekers er met de volle buit vandoor. We nemen een greep uit het archief, oftewel ‘uut de aole deus’.

De eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie
De thuiswedstrijd tegen AZ op zondag 19 augustus 2018 was een historische, dat was namelijk onze eerste thuiswedstrijd ooit in de Eredivisie. Myron Boadu opende na een kwartier de score, maar al snel zorgde Nick Bakker uit een corner voor de gelijkmaker. Helaas kwamen de bezoekers via Thomas Ouwejan en Oussama Idrissi nog voor rust op 1-3. Na rust bepaalde Idrissi de eindstand op 1-4. Van onze huidige selectie kwam alleen Keziah Veendorp destijds in actie.

De andere thuiswedstrijd in de Eredivisie was op 6 februari 2021 – de thuiswedstrijd tussen beide ploegen in het seizoen 2019/2020 ging vanwege corona niet door. Dit was tevens onze laatste officiële ontmoeting met de hoofdmacht van AZ. Na een 0-0 ruststand trokken de Alkmaarders na rust aan het langste eind door een doelpunt van Yukinari Sugawara. Jari Vlak en Miguel Araujo stonden destijds in de basis, Lucas Bernadou viel in.

In 1986 voor het eerst
Op 11 oktober 1986 kwam AZ voor het eerst naar Emmen. Michel Vonk opende tijdens dit bekerduel na rust de score voor AZ, maar vlak voor tijd scoorde Ale Hindriks de gelijkmaker. In de verlenging beslisten de bezoekers de wedstrijd in hun voordeel dankzij een hattrick van David Loggie. De basiself van trainer Theo Verlangen: Henk Schokker; Walter Waalderbos, Ale Hindriks, Ebel Bos, Bouke Oosting; Jan Haak, Grads Fühler, Gerben van der Weerd, Leon Vonk; Berry Zwikker, Raymond de Vries. Bij AZ speelde bondscoach Louis van Gaal de hele wedstrijd.

De enige overwinning
De enige thuisoverwinning tegen AZ was op 14 november 1992. We gingen met 2-0 rusten dankzij doelpunten van René Grummel en Jan de Jonge. Oud-Emmenaar Silvan Inia zorgde in de slotfase nog wel voor de 2-1, maar de drie punten bleven in Emmen. Overigens speelde AZ na rust met tien man, want Edwin Vork kreeg rood van scheidsrechter Harry van Beek.

AZ en FC Emmen waren eind jaren ’90 bovendien behoorlijk aan elkaar gewaagd. AZ werd in 1995/1996 en 1997/1998 kampioen van de Eerste Divisie. In die seizoenen eindigde FC Emmen respectievelijk als tweede en derde; promotie was dus dichtbij.

Slechts vier spelers voor beide clubs
Er zijn een hoop spelers die zowel ons rood-wit droegen als het AZ-tenue; Christy Janga, Dick Kooijman, Jannes Wolters, Raymond Gyasi, Regillio O’Niel, Ricardo van Rhijn, Robert van Westerop, Sieme Zijm, Silvan Inia, Tristan Ooms en Wout Weghorst.

Benieuwd naar wat Dick Lukkien over de wedstrijd te zeggen heeft? Klik dan hier voor de voorbeschouwing!