Terug naar overzicht Terug

Het rechterrijtje dreigt voor FC Emmen


De verliesbeurt tegen Fortuna Sittard kwam hard aan in Emmer kringen.  Het was er weer eentje uit de categorie ‘onnodig’ maar daarmee wordt in de klassering geen rekening gehouden. FC Emmen is weer afgezakt naar de regio die het qua voetbal ontgroeid leek te zijn. Op zich was het ook onnodig, de ploeg deed de meeste dingen gewoon goed. Het was in het grootste deel van het duel dat onder afgrijselijke omstandigheden werd gespeeld de betere ploeg. Het was de beste in latje schieten met Bart de Groot en Roland Bergkamp die het aluminium raakten, de hoekschoppenverhouding was zelfs 12 tegen 4 in het voordeel van FC Emmen maar in één niet onbelangrijk punt gaf het niet thuis: het maken van minimaal een doelpunt. En omdat de thuisploeg dat laatste wel deed is de uitslag snel verklaard.


 

Ondanks dit beeld sloeg Bart de Groot geen modderfiguur in Sittard (Foto: Gerrit Rijkens).

Roland Bergkamp raakte de lat.

 

Een samenscholing met Luis Pedro in de hoofdrol (Foto’s: Bennie Wolbers). 

Joop Gall was na afloop des duivels. De trainer van FC Emmen had zijn elftal na een matige start het heft in handen zien nemen om het in de eindfase weg te geven. ,,We hadden in de eerste helft mogelijkheden genoeg met bijvoorbeeld schoten op paal en lat. In de rust gaf ik nog aan dat we niet onze eigen tegenstander moesten zijn. Maar desondanks gingen we matig met het overwicht om. Zo ontbrak vaak een goede eind pass en op het slot doe je je zelf ook nog de das om. Aan de linkerkant denkt iemand (lees; Shkodran Metaj) op tachtig procent een blok te kunnen zetten waaruit de 1-0 volgt. Dan gaat hij nog een keer in de fout waardoor het in plaats van 0-2 of 0-3 plotseling 2-0 wordt. Ik kook echt van woede.”

 

Shkodran Metaj in een hoosbui, links Jeffrey Vlug.

 

Een duo presentatie van de verzorgers.

 

Bart de Groot geeft op verzoek van scheidsrechter Gerritsen een demonstratie handje schudden (Foto’s: Gerrit Rijkens).

De eerste helft werd grotendeels onder verschrikkelijke hoosbuien afgewerkt, het veld was weliswaar zwaar maar bleef toch redelijk bespeelbaar. Fortuna begon een tikkeltje beter en zo moest Luis Pedro al snel aan de noodrem trekken om een doorbraak te verhinderen. Ondanks de snelle gele kaart bleef de centrale verdediger een prima wedstrijd spelen wat ook van zijn collega Tim Siekman kon worden gezegd. Het aantal kansen voor Fortuna bleef dan ook beperkt tot eentje na een half uur spelen toen een schot van Jeffrey Vlug tot hoekschop moest worden verwerkt. Op dat moment had FC Emmen al een schot op de paal gelost door Bart de Groot en was Tim Siekman na een hoekschop in de vijfmeterzone dichtbij succes geweest. In de 35e minuut raakte Roland Bergkamp na een gave voorzet van Quenten Martinus de lat.

Ook na de pauze bleef FC Emmen de aanval zoeken. Bergkamp raakte in goede positie een voorzet van Martinus maar half. Quenten Martinus had na een pass van Bart de Groot voor de 0-1 kunnen zorgen maar haalde er slechts een hoekschop uit. En Leandro Resida stuitte nogmaals op doelman Ferhat Kaya. Het scorend onvermogen zorgde zo langzamerhand voor de gedachte van dan maar een punt aan het duel overhouden. Een kwartier voor het einde ging ook die illusie aan flarden toen invaller Gevaro Nepumuceno onvoldoende door Metaj werd afgestopt en een rare boogbal loste die hoog over Peter van der Vlag in de verste hoek verdween. Geen treffer uit het boekje, hooguit uit het rariteiten kabinet, maar hij telde wel. FC Emmen verhoogde de druk op Fortuna waaraan ook invaller Dave Padding moest meewerken. De bijna zeventienjarige Hoogevener produceerde een kopballetje maar kon het verschil niet maken wat ook niet van hem mocht worden verwacht. Toen vier minuten voor het einde Shkodran Metaj op de eigen helft een duel te slap inging was de weg vrije voor een counter met een andere invaller, Lars Gulpen, die het karwei afwerkte: 2-0. Fortuna-coach Wil Boessen: ,,In de eerste helft hebben we geluk gehad en gewonnen van een goede ploeg.”

Fortuna Sittard-FC Emmen 2-0. 75. Nepomuceno 1-0, 86. Gulpen 2-0. Scheidrechter: Gerritsen. Gele kaart: Hendrickx (Fortuna Sittard), Luis Pedro (FC Emmen). Toeschouwers: 2102.
Fortuna Sittard: Kaya; Kis, Janssen, Dreesen, Hendrickx, Voorn, De Boer, Vlug (63. Nepomuceno), Khalouta, Vankan (74. Gulpen).
FC Emmen; Van der Vlag; Almeida, Luis Pedro, Siekman, Metaj (90. Görtz), Olijve (82. Padding), Rozema, De Groot (87. Almubaraki), Resida, Bergkamp, Martinus.