Terug naar overzicht Terug

Het FC Emmen-moment van… Cees Spaans


Vandaag kijken we terug op het mooiste FC Emmen-moment van Cees Spaans.

Hoewel Spaans de eerste doelpuntenmaker ooit was voor FC Emmen in het betaalde voetbal, vond hij de eerste officiële prijs die Emmen pakte mooier. In het seizoen 1989/1990 stelde Emmen, in de wedstrijd tegen FC Wageningen, een periodetitel veilig en won het zijn eerste prijs in het betaalde voetbal.

In die tijd bestond het stadion van Emmen eigenlijk maar uit één tribune, de hoofdtribune. Maar er was zoveel vraag voor de wedstrijd tegen FC Wageningen dat de club besloot een noodtribune te bouwen. Spaans kan zich nog goed herinneren dat de sfeer goed was: “Ja, het leefde in Emmen. Er kwamen ontzettend veel supporters af op die wedstrijd. Die tweede tribune was wel nodig.”

Emmen zat die tijd in een heel goede fase, waardoor Spaans ook niet per se een enorme spanning ervaarde: “Het is niet dat ik enorm zenuwachtig was voor die wedstrijd. Wij kwamen die tijd echt het veld op met het idee dat wij zouden winnen, je kon je bijna niet meer voorstellen dat we zouden verliezen. Dat gevoel heerste er binnen de groep. We waren ook echt een vriendenploeg, dus konden elkaar goed scherp houden.”

In de wedstrijd tegen FC Wageningen liep het ook weer zo voor de ploeg van Ben Hendriks en Spaans kan zich nog één moment in het bijzonder herinneren aan de wedstrijd: “Het was de eerste keer dat de wave door het stadion ging. Ik stond op rechtshalf en Jan Haak stond achter mij. Ik weet nog heel goed dat wij elkaar aankeken, want die wedstrijd liep wel, en echt genoten van dat moment. Kippenvel.”

Van de wedstrijd zelf weet hij de uitslag nog, maar over de doelpuntenmakers zegt hij het volgende: “Ongetwijfeld Schaap en Metz, haha. Die maakten alle doelpunten dat seizoen. Ik weet het niet meer zeker, hoor. Maar volgens mij werd het 3-0, dan kan je wel invullen dat ze allebei op het scoreboard stonden. En ik gok eigenlijk dat Jan de Jonge ook nog wel een doelpunt heeft meegepikt. Dat waren de drie mannen die de goals voor ons maakte.”

Later, na het bekijken van het wedstrijdverslag, bleek Spaans gelijk te hebben. De wedstrijd werd met 3-0 gewonnen. Doelpuntenmakers? Metz, De Jonge en Schaap.

Het feestje werd uiteindelijk in het supportershome, die onder in het stadion zat, gevierd. Toen konden de supporters daar, samen met de spelers, een biertje doen na afloop: “Er is daar zeker nog een mooi feestje gevierd. Ik weet nog dat mijn shirtje verloot is tijdens dat feestje, haha. Aangezien ik die op dat moment niet meer aanhad. We hebben ook niet gedoucht, we zijn gelijk feest gaan vieren. Echt een prachtige ervaring.”

Tegenwoordig is Spaans nog verbonden aan de club als sponsor en gaat hij naar elke wedstrijd, als de regels dat toelaten. En zoals veel spelers die vanuit de randstad naar Emmen komen, is ook Spaans nog steeds woonachtig in Emmen. “Het is hier gewoon prachtig wonen, ik heb hier alles en ben ook niet van plan te vertrekken,” sluit de oud-middenvelder af.