Terug naar overzicht Terug

Het FC Emmen-moment van… Kjell Scherpen


Deze week vragen wij oud FC Emmen-speler Kjell Scherpen naar zijn mooiste moment in het Emmen-shirt.

Emmenaar Kjell Scherpen doorliep de gehele jeugdopleiding van onze club. De doelman stond in het debuutseizoen van FC Emmen in de eredivisie onder de lat. Hier liet hij zijn talent zien, wat hem uiteindelijk een transfer naar Ajax opleverde. Scherpen kijkt met een goed gevoel terug op dat seizoen.


De eerste wedstrijd van dat seizoen, ADO Den Haag uit, was het mooiste moment voor Scherpen in het Emmen-shirt. Het was voor de doelman niet zijn officiële debuut, dat was het seizoen ervoor tegen Helmond Sport, maar zo voelde het wel. “Klopt, het was niet mijn eerste wedstrijd. Maar het voelde wel echt weer als een debuut. Voor mijzelf, maar natuurlijk voor de hele club,” begint Scherpen.

De wedstrijd in Den Haag was een fantastisch moment voor de club en er was veel aandacht voor de spelers. Zelf had Scherpen een rustige voorbereiding op de wedstrijd en vielen de zenuwen erg mee: “We sliepen in een hotel in de buurt van Den Haag. Mijn voorbereiding was gewoon rustig, ik keek zaterdag wat voetbal en ging vroeg op bed. De volgende dag kwam de wedstrijdspanning wel wat opzetten. Maar toen ik eenmaal aan mijn warming up begon nam de spanning af. En als je dan op het veld loopt en het stadion zit vol met zo’n vijftienduizend man. Dat is gewoon fantastisch, daar doe je het voor en toen verdween die spanning ook direct bij mij.”

De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen en heel Drenthe stond op zijn kop. “Ja, uiteindelijk was het nog mooier dan vooraf gedacht. Bij rust stonden we 2-0 voor en je merkte dat de sfeer in Den Haag steeds grimmiger werd. Als keeper krijg je het wel mee als er duizend man achter je staan te schreeuwen. Dat was natuurlijk wel nieuw voor mij. Zij baalden er behoorlijk van dat ze achterstonden, haha. Er werd veel gescholden achter mij, maar dat vind ik niet erg. Dat hoort er een beetje bij, het gaf mij alleen maar meer motivatie om die wedstrijd over de streep te trekken.”

Voor veel voetbalvolgers was het misschien wel een verrassing dat Scherpen onder de lat stond in Den Haag. Het seizoen ervoor stond Dennis Telgenkamp op doel en hij zat nog gewoon bij de selectie van FC Emmen. Trainer Dick Lukkien zag het talent en de kwaliteit in beide keepers en zo werd het een open strijd in de voorbereiding: “Het is zo dat er aan het begin van de voorbereiding geen duidelijke eerste keeper was, ik heb mijn kansen gekregen en gepakt. Ik heb goede wedstrijden gekeept in de voorbereiding en laten zien wat ik kon. Een week voor ADO Den Haag-uit nam Dick mij mee naar zijn kantoor. Daar kreeg ik het nieuws te horen dat ik de eerste keeper zou zijn komend seizoen, toen was ik wel heel erg trots. Het gaf mij nog een extra boost om te presteren.”

Ondanks dat dit een teleurstelling was voor Telgenkamp, werd Scherpen vanaf het begin goed geholpen door de doelman. Ook derde keeper Peter van der Vlag was er om de toen pas achttienjarige te helpen: “Daar heb ik heel veel aan gehad, ze hielpen mij om maximaal te kunnen presteren. Ik heb op de trainingen veel met ze gesproken, ze gaven mij goede adviezen. Daar ben ik ze erg dankbaar voor.”

Scherpen verloor zijn plek onder de lat dat seizoen niet en speelde alle competitiewedstrijden. Het was een enorm leerzaam seizoen voor de jonge doelman, zo geeft hij aan: “Dat seizoen wisselde ik goede wedstrijden af met mindere wedstrijden, uiteindelijk heb ik elke wedstrijd gespeeld en ben ik heel erg trots op dat jaar. Ook na een mindere wedstrijd bleef de trainer in mij geloven en kreeg ik veel hulp van Peter en Dennis. Daar word je uiteindelijk alleen maar sterker van.”

Scherpen heeft zijn liefde voor FC Emmen nog lang niet verloren. “Als het even kan, kijk ik de wedstrijden van Emmen. Ik ben altijd blij als Emmen wint of een goed resultaat haalt, het blijft toch mijn club. Vorig jaar kwam ik ook graag naar De Oude Meerdijk, dat is nu helaas niet mogelijk. Maar als het weer mag, kom ik zo snel mogelijk weer kijken,” sluit de Emmenaar af.