Terug naar overzicht Terug

Het FC Emmen-moment van… Donny de Groot


Deze week bespreken we het mooiste moment in het FC Emmen-shirt van Donny de Groot.

In het seizoen 2002/2003 eindigde Emmen op een tweede plek in de eerste divisie. De ploeg, onder leiding van Hennie Spijkerman, speelde goed en aanvallend voetbal.

Aan het begin van het seizoen presenteerde Emmen een nieuwe spits, de Utrechtse Donny de Groot werd één jaar gehuurd van de club uit zijn geboortestad: FC Utrecht.

De Groot werd in de voorbereiding van het nieuwe seizoen op gesprek gevraagd door Spijkerman: “Ik speelde het half jaar ervoor voor FC Volendam en het contact om ook het seizoen erop een jaar in Volendam te voetballen was al gelegd. Maar toen werd ik door Spijkerman uitgenodigd voor een gesprek in Zwolle en uit dit gesprek bleek dat onze ambities gelijk lagen. Uiteindelijk heb ik, samen met FC Utrecht, besloten om naar Drenthe af te reizen.”

Het seizoen verliep goed voor de Emmenaren en ook de Groot wist zijn draai goed te vinden binnen het elftal: “Ja we hadden een fantastisch leuk en goed team. We haalden 75 punten uit 34 wedstrijden, het was best bizar dat wij niet gewoon kampioen werden ook.”

Voor de spits zelf was het een bijzonder goed seizoen. Hij behaalde een doelpuntentotaal van dertig, in 31 wedstrijden. Een ongekend aantal: “Ja, dat is heel bijzonder. Het mooiste moment van dat seizoen was voor mij ook wel in de laatste wedstrijd. In het bijzonder mijn dertigste doelpunt. Als spits wil je altijd scoren en wil je daarmee je team helpen. Maar voorafgaand aan de laatste wedstrijd stond ik op 27 en was het nog lang niet bepaald dat ik daarmee topscoorder zou worden. Als je zo dichtbij bent, dan wil je dat toch wel heel graag. In de laatste wedstrijd tegen Top Oss viel het ook nog zo, ik maakte er drie en scoorde mijn dertigste doelpunt van de competitie. Dat is toch lekkerder dan 29, dat is gewoon zo.”

Helemaal één-op-één liep De Groot dus niet, al heeft hij daar zelf nog wel een passend antwoord op: “Ik liep één-op-één eigenlijk. In de laatste wedstrijd scoorde ik zelfs vier keer, maar er werd eentje afgekeurd.” Op de vraag of het doelpunt geldig werd afgekeurd reageert De Groot lachend: “Nee, uiteraard niet.”

Met zijn wereldseizoen in Emmen sleepte De Groot zowel de topscoorderstitel als de titel ‘beste speler van het seizoen’ in de eerste divisie binnen. Waar dit de opstap had moeten zijn naar de eredivisie, scheurde de Utrechter zijn kruisband af het seizoen erop: “Ja dat was heel naar, toen kon ik op zoek naar een nieuwe club. Maar ze kijken toch altijd naar je goals, daarin heeft het seizoen in Emmen mij ontzettend geholpen en heb ik uiteindelijk een prachtige carrière gehad.”

De Groot denkt nog altijd met plezier terug aan zijn tijd in Emmen. “Mijn jaar in Emmen is voorbij gevlogen. Het was echt een super tijd. Ik hoop voor de club dat ze de komende tijd meer punten gaan pakken en handhaving veilig zullen stellen. Dat gun ik de club echt,” sluit de spits af.