Het doek valt voor Emmen

Op een snikhete zondagavond moest FC Emmen in de strijd om handhaving een 0-2 achterstand ombuigen op De Oude Meerdijk. Helaas slaagde de thuisploeg er niet in om de kansen te benutten en verloor het de wedstrijd met 1-2. Degradatie naar de Eerste Divisie is hiermee een feit.

FC Emmen speelde vandaag met rouwbanden vanwege het treurige overlijden van de zeventienjarige Roy van Mil. Roy stond namens supportersvereniging Rood Wit iedere wedstrijd klaar voor de club. Hij verkocht programmaboekjes, hielp met acties, stond op het veld als vlagger en hielp waar hij kon.

Zoals verwacht lag het initiatief vanaf de aftrap bij FC Emmen. Dit resulteerde in veel balbezit en na vijf minuten de eerste mogelijkheid. Ole Romeny werd aan de linkerkant net buiten het strafschopgebied neergehaald en Mark Diemers mocht aanleggen voor een vrije trap. Het publiek stond al klaar om te gaan juichen, maar Almere City-keeper Nordin Bakker stompte de bal weg.

Na een dik kwartier kwamen we er via Mike te Wierik uit. Op de rechterflank gaf hij de bal strak voor op zoek naar Richairo Živković, maar de voorzet kwam achter hem. Met de hak kon hij de bal nog verlengen, maar hier kwam geen gevaar uit.

Almere City werd veel teruggedrongen naar eigen helft, maar wist er wel een keer uit te komen. Lance Duijvestijn pikte de bal op, maar zijn poging vloog van ver het publiek in. Niet veel later volgde er een drinkpauze, die de KNVB had ingevoerd vanwege de warmte.

De thuisploeg leek de controle kwijt te raken en Almere City zocht naar mogelijkheden om tijd te rekken. Een individuele actie van Jeremy Antonisse wist het stadion weer op te doen leven. Hij trok naar binnen en haalde verwoestend uit, maar helaas raakte zijn schot het aluminum. Mickey van der Hart kon het niet geloven, maar zag een goed moment om het publiek nog even op te zwepen. Met de steun van De Oude Meerdijk moest er in de tweede helft alles of niets gespeeld worden.

Over en uit
Met een frisse Jasin Assehnoun voerde Dick Lukkien zijn eerste wissel door op jacht naar doelpunten. Kort in de tweede helft probeerde eerst Anthony Limbombe met een afstandsschot de openingstreffer te maken, maar Van der Hart reageerde alert met een knappe redding. Vervolgens wilde Jari Vlak het ook van grote afstand proberen, maar zijn schot was makkelijk te pakken voor Bakker.

Uit het niets was het toch Almere City dat zou gaan scoren. Uit een snelle counter legde Limbombe de bal laag voor op Rajiv van la Parra, die de bal binnen kon tikken. Een enorme domper voor de mannen van Lukkien en het hele stadion.

Nog geen paar minuten later kwam de uitploeg op onvoorstelbare wijze op 0-2. Na een afgeketste vrije bal volleerde Jorrit Smeets de bal via de binnenkant van de paal in de lange hoek. Het leek over en uit voor FC Emmen, dat op zoek moest naar een wonder.

Het leek een onmogelijke opdracht te gaan worden, maar het publiek kwam vijf minuten later toch weer tot leven. Vlak wist de spanning enigszins terug te krijgen in de wedstrijd, nadat hij een rebound van Romeny voor de voeten kreeg en de bal achter Bakker schoot. Het stadion leek er weer even in te gaan geloven.

Het speelbeeld was in het resterende deel van de wedstrijd hetzelfde. FC Emmen zocht vol de aanval op en pompte elke de bal hoog de zestien in. Almere City wist echter bijna elke voorzet weg te werken. Na kleine kansjes voor Romeny en Assehnoun leek FC Emmen alsnog langzij te komen. Romeny passeerde Poll en ging liggen. Scheidsrechter Allard Lindhout wees naar de stip, maar de VAR riep hem naar het scherm. Er ging een streep door de penalty en het laatste redmiddel voor een ommekeer.

Met deze nederlaag degraderen we na één seizoen terug naar de Eerste Divisie.

FC Emmen – Almere City: 1-2
50. Rajiv van La Parra 0-1
53. Jorrit Smeets 0-2
58. Jari Vlak 1-2